Масови проверки на нотариуси заради нередности при сделки с автомобили

Масови проверки на нотариуси заради нередности при сделки с автомобили
Нотариусът носи отговорност за внасянето на местния данък при придобиване и при всички случаи данъкът трябва да е внесен преди извършването на удостоверяването. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Масови проверки се извършват в нотариалните кантори в цялата страна след сигнали от НАП за данъчни нередности при сделки с моторни превозни средства, съобщи председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.

В Пловдив Танев уточни, че писмата от приходната агенция засягат двама нотариуси, единият от които практикува в София, цитира го БТА, на която се позова „Дневник".

При тези нотариуси е било установено, че при продажба на автомобили не са контролирали плащането на данъка върху превозно средство и на местения данък при придобиване.

По думите на Танев това са единични случаи, които са дали повод Нотариалната камара, чрез комисии от Регионалните колегии, да провери всички 600 кантори в страната.

Към момента е извършена ревизия в 300 кантори на изповяданите сделки през цялата година, съобщи Танев. Констатирани са данъчни нередности при десетима нотариуси, срещу които са образувани дисциплинарни производства. В различните случаи от три до десет сключени сделки при тях с продажба на автомобили липсва доказателство, че са събрани тези данъци.

„За нас това е нарушение и съответния нотариус трябва да се санкционира", категоричен е Танев.

Той уточни, че наказанията могат да бъдат порицание, глоба от  1000 до 5000 лева, предупреждение или отнемане на правата за срок до пет години.

Общо за 2012 г. образуваните дисциплинарни производства са 19, а за предходната година - 4. Нотариусът носи отговорност за внасянето на местния данък при придобиване и при всички случаи данъкът трябва да е внесен преди извършването на удостоверяването, каза председателят на камарата.

#НАП #проверки #сделки #автомобили #данъци #Димитър Танев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници