"Български пощи" още 5 г. ще изплаща пенсии

"Български пощи" още 5 г. ще изплаща пенсии

БП

A A+ A++ A

Изплащането на пенсии в пощите да се удължи с 5 години, предвиждат промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Така на практика се удължава срокът на възлагане на задължението на "Български пощи“ ЕАД да извършва обществената услуга на територията на цялата страна по изплащането на пенсии чрез пощенски станции.

Тази услуга е от общ икономически интерес, като такива са икономически неефективни дейности или които пазарът не може да предоставя при условия, отговарящи на обществената потребност. Без намеса на държавата, някои категории граждани не биха могли да ползват съответната услуга. Това налага държавата да възложи върху доставчик задължение за обществено обслужване, което е основано на критерии за общ интерес и с което се гарантира, че услугата се предоставя при условия, позволяващи на доставчика да изпълнява задачата си.

Извършването на услугата от общ икономически интерес – изплащане на пенсии чрез пощенските станции на територията на цялата страна е възложено на "Български пощи“ ЕАД с посочената наредба, за срок 10 години, считано от 1 юли 2016 г., се напомня в мотивите към проекта.

Друга промяна в наредбата предвижда да се увеличи сумата, която "Български пощи“ получават, за да компенсират разходите си по тази услуга. Изплащането на пенсии представлява несправедлива финансова тежест за "Български пощи“ ЕАД, за което дружеството се компенсира от държавата. Към настоящия момент дружеството има право да получи до 15 млн. евро.

#"Български пощи"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти