Денков към ГЕРБ-СДС: Нека гласуваме кабинет с премиер Мария Габриел

Денков към ГЕРБ-СДС: Нека гласуваме кабинет с премиер Мария Габриел

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

„Ваше е решението. Ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума?", запита министър-председателят в оставка в специално обръщение.

"Нека гласуваме кабинет с премиер Мария Габриел". С тези думи министър-председателят в оставка Николай Денков се обърна към ГЕРБ-СДС в специално обръщение.

„Обръщам се днес към ръководството на ГЕРБ-СДС и им напомням за даденото преди 9 месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума - да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на МС. Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението. Ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума? Ще се откажете ли от споразумението за реформи? Ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори? Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думата си и да изпълним своят дълг към хората и към България", заяви Денков.

„Обещанията трябва да се спазват. Това е основата на всяко взаимно доверие както в политиката, така и в живота. Преди 9 месеца сформирахме правителство, което постигна много. Освен всичко друго, преди 2 дни Европейския съвет даде ясен знак,че се движим уверено към еврозоната, а шансовете за отваряне до края на годината на сухопътните шенгенски граници са много високи. За да изпълним тези дългосрочни задачи, преди 9 месеца, се съгласихме с ГЕРБ-СДС,че правителството е със срок от 18 месеца - до края на 2024 година, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие. Аз спазих обещанието си. И на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за промени в състава на Министерския съвет показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с госпожа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем”, допълни премиерът в оставка.

#акад. Николай Денков #ПП-ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти