ВИДЕО Отиваме на избори! Габриел: Оттеглям кандидатурата си за премиер, ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат (ОБНОВЕНА)

ВИДЕО Отиваме на избори! Габриел: Оттеглям кандидатурата си за премиер, ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат (ОБНОВЕНА)

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Преговорният екип на ГЕРБ за коалиционно споразумение и съставяне на правителство с ПП-ДБ обяви в неделния следобед, че най-вероятно отиваме на избори. Мария Габриел оттегля кандидатурата си за премиер и ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, който ще бъде връчен от президента Радев, след като те върнат първия.

Мария Габриел заяви пред журналисти: "Искам да каже пет неща. В последните 9 месеца видяхме, че всички важни реформи се случват с ГЕРБ. Имаше разговори в последните 3 дни. ГЕРБ направи жест и остъпи. Но се появиха нови условия. Ние казваме не - не на нови и нови условия!

Искам да изразя съжаление за създалата се ситуация. Бяха направини много отстъпки. За съжаление, ще трябва да се върнем към тях след избори.

Трето, ще остана като вицепремиер и министър на външните работи да върша своята работа до последния ден на това правителство.

Четвърто - в опцията за избори. Кампанията ще зависи от нас - дали ще се играе със страховете на хората или ще си дадем време да откроим кое е важно за страната и ще отидем на преговори.

Пето, утре ще внеса в Народното събрание писмо, че оттеглям кандидатурата си за министър-председател.

ГЕРБ няма да участва в преговори с втори мандат", заяви Мария Габриел.

"В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за министерството на отбраната и министерството на енергетиката, бе поискана смяна и в министерството на вътрешните работи", съобщи Габриел.

Въпросите не са за нас, отвърна тя, запитана защо е поискана смяната в МВР.

Не бива да се вторачваме в поста и в министерството, а в начина, по който това се случва. Казваме "не" на каквито и да било нови условия, на каквито и да било преговори за втори мандат, каза Габриел.

Разминавания и различия по големите теми нямаме, каза тя. Изрази обаче разочарование, че вече договорени неща, са отхвърляме в последния момент.

Не очаквам лично извинение от Асен Василев, а към всички жени и майки, които са се осмелили да стоят на високи позиции. Не съм го получила, но продължихме преговорите, напомни тя.

Дата за службите и частта, свързана със следствената тайна, са били единствените два въпроса, които са останали за дискутиране. „Но идват нови и нови условия, нали сте съгласни, че не може така?”, запита Габриел.

Врата за преговори, но след изборите, обяви Габриел. Дали и как ще се случат обаче зависело от това как ще премине предизборната кампания - дали тя ще бъде използвана за нахъсване на хора един срещу друг, дали ще се манипулира по време на нея, или “ще си дадем време да мислим какво искаме за страната”.

Този политически рекет, който беше упражнен спрямо нас е крайно време да бъде преустановен, настоя пък Теменужка Петкова. Тя подчерта, че борбата на ПП- ДБ е за “власт и за постове”. ГЕРБ пък стои плътно зад Мария Габриел.

Липсата на принципи взриви сглобката, категорична бе Деница Сачева

Напомняме, че часове по-рано се появи информация, че депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" имат инструкция да се прибират спешно в София и задължително да са в парламента следващата седмица. Това се разбра от пост на народния представител Манол Пейков, който беше на посещение в Япония.

#ГЕРБ #нов кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници