Яденето през нощта вреди на мозъка

Яденето през нощта вреди на мозъка

canva

A A+ A++ A

Вкусно парче торта, хрупкави бисквитки или сладоледена наслада – нощните изкушения са сладки, но крият коварен враг. Учените от Калифорнийския университет разкриват, че нощното хранене не само води до напълняване, но и е пагубно за мозъка ни.

В експеримент, сякаш излязъл от научнофантастичен филм, мишки са принудени да водят нощен живот. Две седмици едната група се храни само през нощта, а другата – през деня. Резултатите са поразителни: "нощните" мишки страдат от проблеми със съня, нарушен метаболизъм и когнитивни функции. Паметта им е помрачена, а тестовете за интелигентност показват спад.

Защо се случва това?

Оказва се, че нощното хранене разстройва денонощните ни ритми, познати още като циркадни. Те са като вътрешен часовник, който дирижира не само съня, но и производството на хормони, метаболизма, мозъчната дейност. Когато този часовник е объркан, страдат всички системи в тялото.

Макар че влиянието върху човека все още се изследва, е известно, че нощните смени са пагубни за интелекта. А миналата година учените откриват, че не само светлината, но и химикалите в храната влияят на биологичните ни ритми.

Така че, следващия път, когато ви се дояде през нощта, помислете два пъти. Вместо шоколадова наслада, подарете си здравословен сън. Вашият мозък ще ви благодари!

#ядене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници