7 държави били готови с вето върху бюджета на ЕС до 2020 г.

7 държави били готови с вето върху бюджета на ЕС до 2020 г.
Седем страни от Европейския съюз са готови да наложат вето на 7-годишния общ бюджет, ако той не отговаря на техните изисквания. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Седем страни от Европейския съюз са готови да наложат вето на 7-годишния общ бюджет, ако той не отговаря на техните изисквания.

Това научи ИТАР-ТАСС преди извънредната среща на върха в Брюксел, посветена на бюджетните въпроси, предаде БГНЕС.

Очаква се на нея държавните и правителствени ръководители на страните-членки да утвърдят бюджета на ЕС за периода 2014-2020, както и неговата структура.

„Най-малко седем страни-членки на ЕС от 27 вече заявиха, че ще наложат вето на проекта, ако в него не бъдат отчетени техните главни пожелания," съобщи източник на агенцията.

Причината за тази остра позиция е фактът, че ЕС е разделен на два лагера: групата на богатите страни, които не искат да увеличават разходите си за общите програми на съюза, и бедните държави, искащи допълнителни помощи от Брюксел.

Сред страните, заплашващи да наложат вето на проекта, са Великобритания, Австрия, Швеция, Дания, Латвия, Румъния и Италия.

Междувременно 9 часа преди започването на срещата (в 21:00 часа) председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е започнал интензивни консултации с ръководителите на националните делегации, за да се опита да намери компромисно решение.

„Всяка среща продължава около 10 минути, обсъждат се ключовите статии на бюджета," заяви представител на Европейския съвет.

#бюджет на ЕС #ЕС #вето #Великобритания #Австрия #Швеция #Дания #Латвия #Румъния #Италия #Херман Ван Ромпой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници