600 пушачи запалиха по цигара във „фалирало“ кафене пред парламента

600 пушачи запалиха по цигара във „фалирало“ кафене пред парламента
Близо 300 души излязоха на протест срещу забраната за тютюнопушене на обществени места и в Шумен под надслов „Законът убива любимото ви заведение". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 600 души запалиха цигари в импровизирано кафене на площад „Народно събрание", за да протестират за равни права на пушачите и непушачите.

Те са озаглавили своята протестна акция „Бунтът на масите", предаде БГНЕС.

Протестиращите са поставили маси със столове и надписи „Фалирал". Много от тях носят и други призиви: „Забраната не отказва, а увеличава пушачите"; „Запазете правото на свободен избор".; „Искаме правата си".

В центъра на импровизираното кафене има оградена кошара с телени огради, която символизира изолацията на пушачите в обществото.

Повечето от известните личности, оградени в кошарката, между които Андрей Слабаков, Джоко Росич, Любен Чаталов, популярни журналисти др. носят на гърдите си табела „Пушач" и демонстративно са запалили по цигара.

Заедно с протестиращите са и български депутати, сред които независимите Стоян Иванов, Валентин Николов.

На площада е и председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Благой Рагин.

Сред хората, които са около него, се виждат плакати, призоваващи за запазване на работните места чрез отмяна на дискриминационния закон.

Близо 300 души излязоха на протест срещу забраната за тютюнопушене на обществени места и в Шумен под надслов „Законът убива любимото ви заведение".

Всички те се включиха и в подписката срещу забраната, участниците в която надминаха 2800.

Акцията бе организирана от шуменския клон на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите и бе част от националния протест "За равни права на пушачи и непушачи".

Голяма част от излезлите на площад „Кристал" в Шумен бяха бармани сервитьори и собственици на заведения, но към тях се присъединиха и много случайно преминаващи граждани.

„В Шумен има 450 заведения и средно във всяко ще се наложи да съкратим по 4-5 души. Това означава, че на трудовата борса сега до дни ще се изсипят над 1500 души," коментираха представители на бранша.

Ресторантьорите от Русе също ще се присъединят към протеста срещу пълната забрана за тютюнопушене на закрито. Те обаче ще се съберат в събота, 24 ноември, пред Градския часовник, за да изразят несъгласието с „убийството на бранша".

#тютюнопушене #протест #Благой Рагин #площад „Народно събрание"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници