Еврочиновници протестират срещу плановете за орязване на бюджета на ЕС

Еврочиновници протестират срещу плановете за орязване на бюджета на ЕС
Служители в Европейските институции протестираха срещу плана за намаляване с 80 млрд. евро на предложението за бюджет на ЕС до 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Служители в Европейските институции протестираха срещу плана за намаляване с 80 млрд. евро на предложението за бюджет на Европейския съюз за 2014-2020 г.

Протестът беше насочен най-вече срещу позицията на британския премиер Дейвид Камерън в преговорите преди ключовата среща за бюджета в четвъртък и петък, предаде „Дневник", позовавайки се на „ЮрАктив".

Малкълм Колинг, председател на Асоциацията на независимите служители в ЕК, изпрати отворено писмо до Камерън по време на демонстрациите в сряда.

Британският лидер предизвика недоволството на някои страни в ЕС с искането си за замразяване на бюджета предвид икономиите в държавите членки.

В писмото Малкълм Колинг посочва, че всяка развита икономическа зона се нуждае от ефективна и надеждна публична администрация.

„Дойде моментът Великобритания да помисли за ефектите, които допълнителни съкращения в бюджета за администрацията на ЕС ще имат върху функционирането на ЕС... Някой учудва ли се, че евроинституциите не могат да привлекат персонал от Великобритания, след като тези институции са постоянно критикувани?," пише още Малкълм Колинг.

Според синдикатите между 3000 и 4000 души са взели участие в стачката. По-рано този месец някои синдикати заплашиха да стачкуват по време на срещата на върха в четвъртък и петък.

Председателят на Федерацията на европейските служители обаче каза пред „ЮрАктив", че идеята е била отхвърлена поради технически причини, тъй като синдикатите са искали да протестират пред сградите на евроинституциите, където по време на срещата ще има полиция и части от региона ще бъдат блокирани.

„Това може да не бъде последният път, когато се изправяме срещу Съвета, за да се противопоставим на този вид решения, така че в бъдеще може да има възможности да се блокират срещи на върха... Това е началото на процеса," допълни той.

#ЕС #ЕК #Дейвид Камерън #премиер на Великобритания #„Юрактив"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници