Поетапно: Закриват центъра за бежанци в "Овча купел"

Поетапно: Закриват центъра за бежанци в "Овча купел"
A A+ A++ A

Няма засилен миграционен натиск, увери вътрешният министър Калин Стоянов при изслушването му в парламента по повод сбиванията с участието на мигранти миналата седмица на бул. "Витоша", в Центъра за настаняване в "Овча купел", нападението срещу чуждестранни студенти.

Шефът на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева обясни, че центърът в "Овча купел" ще бъде поетапно закрит, като още следващата седмица започва преместване на част от мигрантите. Темата бе повод опозицията да обвини управляващите умишлено неглижиране на проблема.

Председателката на агенцията за бежанците не се съгласи, че има ескалиране на насилието в местата за настаняване. Обясни, че агенцията страда от липса на кадри и финансиране и предпочита охрана от МВР.

Мариана Тошева призна, че битовият инцидент, излязъл извън рамките на центъра в "Овча купел", се дължи и на пренаселването му, и на факта, че охранителните от частната фирма, избрана с обществена поръчка, са около 70-годишни. Идеята е центърът в "Овча купел" да бъде закрит, защото е силно амортизиран, а лицата в него ще бъдат преместени.

"Това е най-старият център, както вече казах. Той е 30-годишен и е изключително амортизиран и ние правим всичко възможно за затваряне. Прави се организация още тази седмица 30 лица да заминат за нашия приемателен център в Баня", коментира Марияна Тошева.

Разселването на млади мъже ще продължи и към други центрове на Агенцията. по време на изслушването остри реплики си размениха вътрешният министър и лидера на БСП заради разминаване в броя на задържаните мигранти от началото на годината.

"Задържанията във вътрешността на страна от началото на година до момента са 260, а за същия период на миналата година те са 1260. Тези цифри много красноречиво показват, че ние се справяме с миграционния натиск", посочи Калин Стоянов.

Корнелия Нинова обвини Стоянов, че е скрил 136 случая, като се позова на официална справка от МВР до парламента

"Предлагам ви от този момент до края на изслушването, а и до края на престоя на г-н министъра в МВР да не вярвате на нито една негова дума", каза тя.

Само през януари са задържани общо 396 граждани на трети страни.

От "Възраждане" се възмутиха, че в бежанските центрове няма надежден контрол на влизащи и излизащи, липсва адекватна охрана и видеонаблюдение.

"Всеки месец плащаме по 395 лв. за издръжка на всеки незаконен мигрант. Ще плащаме ли ние, българските граждани, по 400 лв. на месец да се страхуваме, да гледаме побоища", попита Петър Петров - "Възраждане".

От ПП-ДБ обвиниха опозицията, че плаши хората:

"Темата "мигранти, престъпници и бежанска криза" е любима на Кремъл не само тук, но и в цяла Европа. Естествено е микрофоните на Митрофанова да сеят страх, омраза, разделение, лъжи, дезинформация. Да си кажем фактите. Кризата с безпрецедентен мигрантски поток няма", заяви Искрен Митев.

ОТ ИТН се възмутиха, че управляващите неглижират проблема

"Всички управляващи ни обяснявате как няма мигрантски проблеми. Страховете, които хората изпитват са необосновани, абсурдни и дори фалшиви. как всеки ,коти едва ли не им обърне внимания , той обслужва Кремъл.

От ГЕРБ признаха че има проблем и заради това са внесли с ДПС предложение за увеличаване броя на щатните полицаи на границата и поемане на охраната на бежанските центрове от МВР .

"Факт е, че нито край центровете има спокойствие, нито в центровете има спокойствие. Нито за служителите, нито за гражданите, нито за самите мигранти", посочи Мануил Манев - ГЕРБ-СДС.

#"Овча купел" #мигрантски център

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници