Помните ли този ден през 2020 година?

Помните ли този ден през 2020 година?

canva

A A+ A++ A

Новата година често е време на надежда и радост. Докато хората вдигаха чаши, наслаждаваха се на фойерверки и прекарваха време с приятели и семейство на 31 декември 2019 г., те не знаеха какво ги очаква през следващите месеци и дори години.

В полунощ ново инфекциозно заболяване, което щеше да стане известно като COVID-19, вече се разпространяваше като горски пожар. Светът беше на път да изпадне в една от най-смъртоносните пандемии в историята, която щеше да отнеме живота на над 7 милиона души по целия свят.

В началото на декември 2019 г. няколко души в китайския град Ухан започнаха да изпитват симптоми, подобни на пневмония. Пациентите не се повлияха добре от познатото до този момент лечение.

До края на годината китайският офис на Световната здравна организация (СЗО) беше уведомен и проследи случаите до пазара на едро за морски дарове “Хуанан” в Ухан. Пазарът беше затворен на Нова година и само 10 дни по-късно беше потвърдена първата известна смърт, причинена от новия вирус.

СЗО започна да тества проби от новото заболяване и скоро го идентифицира като COVID, причинен от вируса SARS CoV-2. Официалното му име беше обявено като COVID-19.

До ден днешен произходът на новия вирус остава спорна тема. Двете най-популярни теории предполагат, че вирусът или е предаден от животни на хора на пазара за морски дарове в “Хуанан”, или че е бил пуснат от Института по вирусология в Ухан.

Така или иначе, до средата на януари вирусът вече е преминал границите и е идентифициран в Тайланд. Разпространението беше започнало.

На 31 януари в Йорк бяха документирани първите случаи на COVID-19 в Обединеното кралство. Първата смърт във Великобритания обаче вече беше настъпила ден преди това, но беше официално обявена едва няколко месеца по-късно.

Тъй като инфекциите започнаха да се разпространяват в страната, правителството на Борис Джонсън обяви, че първото национални мерки ще започнат на 23 март. По това време COVID-19 се е разпространил в 114 държави и вече е причинил над 4000 смъртни случая, което накара СЗО официално да обяви вируса за пандемия.

COVID-19 достигна и България

Първият доказан случай на болестта в България бе от 8 март 2020 г. На 13 март у нас бе обявен пълен "локдаун".

Със затворени граници, спрени полети и акостирали кораби, светът започна да се затваря. В много държави по света заповедта за оставане у дома беше законово наложена. Училища, заведения и магазини, които не са от първа необходимост, бяха затворени. Само ключови работници получиха достъп до работните си места, а останалите хората се приспособиха към живота у дома.

Zoom срещите, домашното обучение и социалното дистанциране се превърнаха в норма.

За да се справят с ограничителния характер на новия си живот, хората се обърнаха към социалните медии, за да търсят човешко взаимодействие. Вирусните тенденции се разпространяват почти толкова бързо, колкото вирусът с изображения на домашен бананов хляб, който се върти, заедно с онлайн уроци по упражнения на живо с Джо Уикс. Tiger King на Netflix се превърна в новата глобална мания, докато онлайн игрите станаха свидетели на нарастване на играчите, тъй като приятелите се стремяха да останат свързани виртуално.

След като много предприятия бяха затворени, милиони хора се оказаха без работа. В отговор правителството на Обединеното кралство въведе схема за отпуск, за да помогне временно да покрие заплатите на хората.

“Локдаунът” приключи през юни 2020 г., но още две национални забрани ще влязат в сила през следващите месеци.

Като част от отговора за справяне с пандемията от COVID-19, бяха създадени и подготвени полеви болници с хиляди легла. Болниците трябваше да приемат пациенти с COVID-19, ако традиционните болниците се претоварят.

Започна надпревара между фармацевтичните компании за изработване на ваксина срещу COVID-19. Процесът на разработване, одобряване и пускане на ваксина обикновено отнема десетилетие. Въпреки това моменталното глобално усилие доведе до производството на няколко ваксини срещу COVID-19 само за осем месеца. Светът скоро се запозна с имена на ваксини като Pfizer/BioNTech, Moderna и Oxford-AstraZeneca.

През декември 2020 г. започна най-голямата кампания за ваксини в историята, тъй като възрастните и най-уязвимите хора станаха първите, които получиха инжекцията.

През май 2023 г. СЗО обяви, че COVID-19 вече не е глобален проблем за здравето. Въпреки че пандемията приключи и ваксините успешно намалиха смъртността на болестта, COVID-19 все още беше част от живота, със заплахата от нови варианти, изискващи постоянно наблюдение.

Към днешна дата и според данните на Единен информационен портал от COVID-19 у нас за загинали 38 741 души.
Смъртните случаи са най-високи сред възрастните хора.
Мъжете имат най-висока смъртност, докато децата и тези под 20 години са с най-ниска, сочат данни от Обединеното кралство.
Глобалният пейзаж се промени значително след пандемията. Нещо, което някога се смяташе за ограничено в историческите книги, сега беше постоянна заплаха.

Наред с наследството от страдания, икономически щети и социални катаклизми, COVID-19 разкри липсата на подготовка на света за пандемии. Тъй като учените вярват, че изменението на климата вероятно ще увеличи риска от широкомащабни епидемии, поуките, извлечени от COVID-19, ще се окажат жизненоважни в бъдеще.

#ковид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници