Протест залива и АП заради приватизацията на „БДЖ – Товарни превози“

Протест залива и АП заради приватизацията на „БДЖ – Товарни превози“
Преди броени дни инициативата започна и национална подписка с искане да се прекрати незабавно противозаконната процедура за приватизацията на „БДЖ – Товарни превози“ и да се наложи мораториум върху продажбата на активи на „БДЖ Холдинг“. Снимка: БГНЕС, арх
A A+ A++ A

„Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“ организира в четвъртък протест пред Агенцията по приватизация по повод поредния опит за приватизация на „БДЖ – Товарни превози“, съобщиха организаторите.

Началото на протеста е в 18.00 часа, а мястото е ул. „Аксаков“ № 29, предаде БГНЕС.

Преди броени дни инициативата започна и национална подписка с искане да се прекрати незабавно противозаконната процедура за приватизацията на „БДЖ – Товарни превози“ и да се наложи мораториум върху продажбата на активи на „БДЖ Холдинг“, която се извършва без задължителното решение на парламента за изваждане на БДЖ от списъка със забранените за приватизация предприятия.

Да започне незабавен внос на резервни части и ремонт за целия подвижен състав на БДЖ и да се възстанови производството на български товарни и пътнически вагони в ремонтните заводи за локомотиви в София и в Русе, искат още протестиращите.

Към това те добавят и искането да се направи пълна финансова ревизия, инвентаризация и анализ на дейността на двете предприятия („БДЖ Холдинг“ и НКЖИ), както и да се консолидират „Холдинг БДЖ“ ЕАД и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ поради огромните загуби от неефективно управление.

От организацията предлагат да се потърси политическа и съдебна отговорност на виновниците, допуснали облагодетелстването на автобусните и автомобилните превози за сметка на железопътните, за безстопанственост, некомпетентно управление и целенасочено водене на компаниите към фалит.

Да се вземат всички необходими мерки за спасението на БДЖ и да се създаде механизъм за граждански контрол – участие на граждани в надзорния съвет или институция, подобна на училищните настоятелства, поискаха още от гражданската инициатива.

Гражданската инициатива организира на два пъти флашмобове пред Централна гара през лятото.

#„Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“ #Агенция по приватизация #протест #приватизация #БДЖ #„Товарни превози“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници