Към България се задават силни ветрове и високи мартенски температури

Към България се задават силни ветрове и високи мартенски температури

Рikist.com

A A+ A++ A

Все още е рано да се даде по-точна прогноза, за предоставящата обстановка към 11 март, но за нас е важно да се информират жителите за предстоящата фьонова обстановка.

Миналата година на 16.01 през нашата страна се образува сериозна фьонова обстановка, която причини материални щети на територията на Враца, Берковица и София.

Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните склонове на планините вятъра е много силен, но и температурите са много по-високи. Обикновено по време на фьон над крайните северозападни райони е мъгливо и студено.

Към периода 10-12 март нашата страна ще попада под влиянието на приближаващ средиземноморски циклон. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили до почти ураганни стойности, особено северно по планинските склонове.

Ако прогнозата се сбъдне са възможни дребни материални щети над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Велико Търново, като там вятърът ще надмине 90-100 км в час.

След силните южни ветрове, идва ред на валежи, а на изолирани места в Южна и Западна България са възможни и гръмотевична бури.

Meteo Balkans съветва :

Да избягвате пътувания в планините и близко до северните склонове на Северна България и Предбалкана.

Какво е фьон?

Фьон е топъл и сух вятър, който духа от планината към нейното подножие. Това е най-известният пример за местна атмосферна циркулация. Наблюдава се в много планински региони по целия свят. Известен е още от римско време, като се предполага, че думата идва от латинската дума фазионс, която означава западен вятър, обясни метеорологът Красимир Стоев пред БНР.

Вятърът в умерените ширини, където се намира и България, е от запад на изток, така че преобладаващият пренос е западен, но фьонът е топъл южен вятър, който в София се появява най-често откъм Витоша при пренос на въздушни маси от юг-югозапад.

Източник: Meteo Balkans

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници