Общо 23,7% у нас казват, че познават жени, които страдат от психически тормоз вкъщи

Общо 23,7% у нас казват, че познават жени, които страдат от психически тормоз вкъщи

canva

A A+ A++ A

Общо 23,7% у нас казват, че познават жени, които страдат от психически тормоз вкъщи, показва социологическо проучване на „Галъп интернешънъл болкан“. Жените са по-близо до темата – 33,7% от тях свидетелстват за такива познанства, докато при мъжете този дял е повече от два пъти по-нисък – 13,2%.

Изследването е проведено за Българската национална телевизия (БНТ) между 1 и 9 февруари 2024 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове като 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Общо 10,1% от респондентите казват, че познават мъже, които страдат от психически тормоз вкъщи. А 12,4% се сещат, че знаят за деца, които страдат от психически тормоз вкъщи.

От запитаните пълнолетни българи 20,4% твърдят, че познават жени, които страдат от домашно насилие. При самите жени два пъти по-висок е делът на свидетелстващи за проблема в сравнение с дяловете при мъжете. Мъжете, които казват, че познават мъже, страдащи от домашно насилие, са 3,1%. Общият дял на познаващи деца, жертви на насилие вкъщи, е 9,1%.

Последващо по-пространно изследване би могло да доразгледа картината, посочват от „Галъп“. И допълват, че на първо четене личи, че почти един от всеки четирима у нас познава жена, подложена на психически тормоз вкъщи, а на насилие – един от всеки петима. Мъжете, изглеждат по-отдалечени и от проблема, и от неговото осмисляне като тормозът спрямо тях по-често се определя като психически, а не физически. Този въпрос също се нуждае от допълнително вглеждане, но още на този етап личи, че мъжката част от населението не е толкова заинтересована от този проблем, казват още от социологическата агенция.

Проучване на социологическа агенция „Тренд“ в края на февруари тази година показа, че общо 82 процента от българите смятат домашното насилие за сериозен проблем за обществото.

#домашно насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници