Съдия Георгиева: Не знам кой е Нотариуса, парламентът притиска съдебната власт

Съдия Георгиева: Не знам кой е Нотариуса, парламентът притиска съдебната власт

АКФ

A A+ A++ A

Никога и по никакъв повод не съм се произнасяла под въздействието на никого, каза съдия Галя Георгиева по време на изслушване в Прокурорската колегия на ВСС във връзка с факти и обстоятелства относно дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса.

Тя добави, че ако има някой, който ѝ е ходатайствал или въздействал да реши определено дело, нека да сезира прокуратурата и да каже, че е извършила престъпление.

Георгиева заяви, че не знае кой е „Нотариуса“, пише БТА.

В началото на заседанието стана известно, че съдия Георгиева, която е бивш съдия в апелативен специализиран съд и бивш член на ВСС, е помолила да бъде изслушана. Тя е отправила такова искане и до Съдийската колегия и до Временната комисията относно дейността на групата около Божанов.

Съдия Галя Георгиева каза още, че носи в себе си доказателства, за които заяви, че няма да разгласява какви са в ефир. След това раздаде пликове на всеки от членовете на колегията, които по думите ѝ съдържат определени доказателства, с които те да се запознаят впоследствие.

Питам - допустимо ли е парламента да създава нарочна комисия? това проблем ли е на законодателната власт? Може ли тези висящи дела да бъдат коментирани от подсъдимия и адвоката му в Народното събрание? Не стана ясно дали всичко, което се каза там е записано в протокол. Аз съм изискала такъв.

По делото за лихварство, където съм се произнасяла по мерките за неотклонение има квалифицирани материали. Питам - редно ли е да се разгласяват факти по дела, които са висящи? Как ще се чувстват прокурора и съдията? Ще иска ли някой да ги гледа? В комисията присъстват представители на Антикорупционния фонд. Те се занимават с Денков от 2021 г. Ще ви предоставя данни за Антикорупционния фонд - учредителен акт и управителен съвет. Като съдия задавам въпрос - тази организация над прокуратурата ли стои? Има разследващи органи - МВР, прокуратура, има съд. Те казват дали някой магистрат е извършил престъпление. Изместването на ролята на прокуратурата е недопустимо.

Свалете си филма на Антикорупционния фонд с участието на Ивайла Бакалова. Там беше записан бившият депутат Яне Янев. Той казва, че съм негов човек в Апелативния специализиран наказателен съд и че не ходя и до тоалетна без да питам Цацаров. Уважавам Цацаров, работила съм с него в Пловдив. Това е изключително интелигентен мъж. Няма да допусна подобни разсъждения от политици. Това е обидно. Никога не съм произнасяла съдебни актове под въздействие на когото и да било. Никой не е идвал при мен за ходатайстване по дела. Знам защо се прави всичко това.

Има етичен кодекс, ако някой магистрат е извършил нарушение. това трябва да се докаже. А не да се хвърлят безотговорни приказки в общественото пространство. Нямам доверие на тази комисия в парламента. Хвърля се кал по магистрати от специализираното правосъдие. Там участват политици, които бяха на първа линия при изменението на Закона за съдебната власт и ни преназначаваха. Произнасяла съм се няколко пъти по мярката за неотклонение на Денков по делото за лихварство. Предоставям ви моите и на колегите ми актове. Има мое мнение защо не съм съгласна за изменението й. Питам парламента - къде е независимостта на българския магистрат? Не се страхувам.

Стигна се дотам адвокати да ме заплашват в залата, че няма да мога да се реализирам на друго поприще. Имаше нецензурни изрази за други колеги. Т.е. длъжни сме да стоим и да слушаме клевети и неистини. От известно време работим под политически натиск

По думите ѝ не е истина и е клевета казаното за нея по време на заседанието на комисията, че е свързана с групата на „Нотариуса“. Няма да допусна по мой адрес да се разпространяват клевети, да бъда набедявана в престъпление и да се уронва доброто ми име на съдия, посочи Георгиева.

Тя припомни, че във филма на Антикорупционния фонд, съвместно с Ивайла Бакалова, политикът Яне Янев казва, че Галя Георгиева не прави нищо, без да пита Сотир Цацаров. Тя отрече да е решавала делата си под натиск.

Съдия Галя Георгиева каза още, че преди години е била заплашвана с убийство, както и че е имало образувано досъдебно производство за приготовление за убийство, след като се е произнесла по дело за грабеж с убийство.

#Мартин Божанов - Нотариуса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници