България празнува! Вижте как посрещат националния ни празник в страната

България празнува! Вижте как посрещат националния ни празник в страната

Община Велико Търново

A A+ A++ A

Пловдив отбелязва тържествено 3 март на Бунарджика

Празничният ден в Пловдив започва в 11.00 часа с молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.

Тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика е в 12.00 ч. Официалното слово ще бъде произнесено от инж. Любозар Фратев – почетен гражданин на Пловдив. Водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България - Христо Христов. В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат участие представителен взвод, венценосци, военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“.

И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Желаещите да се включат в похода трябва да се явят в 11ч. на сборния пункт пред ресторант „Южен полъх“ , (бившия „Малък Бунарджик).

В 13.30ч. започва панихидата за загиналите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища в Пловдив.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

По повод Националния празник, Община Пловдив организира два безплатни концерта.

В 13.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ започва празничен концерт на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян.

На същото място в 16.30ч. е празничният концерт на Представителен духов оркестър на ВВС с диригент кап. Димитър Христов.

Шествие с 300-метровия трибагреник за 3 март в Стара Загора

Старозагорци посрещат 3 март с традиционното вече паметното шествие с 300-метровия национален трибагреник. Честванията започват с молебен за България в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски“, а малко след 10 часа, едновременно пред всеки паметник в града, посветен на Освобождението, ще бъдат поставени венци и цветя.

От 10.30 ч. започва ритуаля за издигане на Националното знаме на Република България на площада пред Общината.

От 11 часа започва паметното шествие с националния трибагреник наречено 11:00 ч. „ЗА СВОБОДАТА... ДА РАЗВЕЕМ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ!“. Шествието ще достигне до до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора" където от 11.45 ч. ще се състои общоградско честване „Пред падналите за България - ПОКЛОН!“.

т 12:00 ч. отново там ще се проведе концерт на Невена Цонева.

В старозагорското село Змейово организират възстановка наречена "Отзвук от Шипка".

Организатори на събитието са: Кметство и НЧ "Пробуда - 1928" с. Змейово с партньори и участници: НЧ "Развитие - 1878" с. Дълбоки - общ. Стара Загора, XI ОУ "Николай Лилиев" гр. Стара Загора, Българска федерация на любителите на историческо оръжие "Поп Минчо Кънчев" гр. Стара Загора и членове от Национално дружество "Традиция" от градовете: Стара Загора, Нова Загора и Сливен.

14:00 ч., с. Змейово

От 16 часа ще се проведе и „Пробуждане с хоро“ – общоградска инициатива на НЧ „Настроение -2017“, на площада пред Община Стара Загора.

Спектакалът "Епопея на забравените" ще бъде представен в Русе

Тази вечер от 18 ч в камерната зала на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще бъде представен спектакълът "Епопея на забравените" по стихове на Иван Вазов.

Всеки, който е ходил на училище, знае, че "Епопея на забравените" е цикъл от оди, създадени от Вазов да възпеят бързо забравените ни герои след Освобождението. 140 години след написването им младият режисьор от театъра в Русе Ивайло Ненов се обръща към текстовете. Защо го прави?

"Това е мисия някаква. Да извадиш тези текстове, да ги "отупаме" от патоса, който е наслоен с години. Да им дадем един по-човешки прочит, за да могат да достигнат до младите, особено до младите, защото този проект го създадохме най-вече за ученици. Да, те са в учебната програма, но учителите ни казаха, че масово не ги четат, защото това са много трудни текстове. Те са и много тежки текстове, те са изключително важни за нашата колективна памет. "Епопея на забравените" е написана, за да припомни бързо забравените герои от преди освобождението. Защото след освобождението наистина нашето общество много бързо се е втурнало да върви напред, да се учи да управлява, да забогатява и е изтласкало много бързо героите, които са дали живота си, направили са този чутовен подвиг за нашата свобода. Затова Вазов, както и Захари Стоянов са извършили този гигантски труд, за да могат те да останат в нашето съзнание и ние да не ги забравяме."

Тази вечер на сцената отново ще излязат артистите Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Ростислав Панков и Борислав Апостолов. Те ще ни върнат в героичните времена, за да си припомним, че "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".

С ритуал по полагане на цветя започва честването на 3 март в Благоевград

С редица тържествени мероприятия Благоевград ще отбележи 146 години от Освобождението на България.

Отбелязването на националния празник 3 март започва в 09.30 часа с ритуал по полагане на цветя пред паметната плоча в градинката до централния вход на стадион "Христо Ботев" - мястото, на което горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски полк, начело с майор Иван Павлович Орлински.

Честванията ще продължат с празнично шествие по улица „Трети март“, което ще стигне до площад "Македония". Там в 10.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде отслужен молебен за здраве и благоденствие на българския народ, след което обществеността ще отдаде почит пред паметника на Гоце Делчев.

В празненствата ще се включат и 3-то бригадно командване - Благоевград, Представителният духов оркестър на Сухопътни войски на Република България и клуб "Традиция".

По повод националния празник Ансамбъл „Пирин“ ще представи концерт-спектакъл "….И за свобода…", който ще започне от 11.00 часа на площад "Македония".

За първи път тържествена заря-проверка във Велико Търново за 3 март

Във Велико Търново за първи път за националния празник тази вечер ще има тържествена заря-проверка на представителни роти на Националния военен университет "Васил Левски" на площада пред крепостта Царевец. Около паметника "Майка България" ще бъдат показани униформи и оръжия от Освободителната война.

Началото на честванията за националния празник във Велико Търново ще бъде сложено с изложбата на открито от 10 часа около паметника „Майка България“, където от националното дружество „Традиция“ ще покажат въоръжение, униформи и артефакти на опълченци, руски и османски войни.

Пред сградата на общината с военен ритуал ще бъде издигнат българският трибагреник и ще бъде връчена Академичната награда „3 март“ на разузнавача курсант старшина Даниел Костов.

От музей "Възраждане и Учредително събрание" ще тръгнат безплатните обиколки с екскурзоводска беседа през знакови места в старопрестолния град, свързани с Освобождението.

По обяд ще има празнично хоро, а вечерта от 19 часа за първи път за националния празник на площад „Цар Асен Първи“ ще се проведе тържествена проверка заря, след което ще бъде излъчен спектакълът „Звук и светлина".

Знакови сгради и паметници са осветени в цветовете на националния трибагреник в Ямбол

Националният празник тържествено ще бъде отбелязан в Ямбол с военен ритуал, шествие и туристически поход "По стъпките на Освобождението". По случай Трети март знакови сгради и паметници са осветени в цветовете на националния трибагреник.

В тържественото честване ще се включат военни части от ямболския гарнизон, представители на държавната и местна власт, родолюбиви организации и граждани. Празнично шествие ще премине по централните ямболски улици и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите за Освобождението до Военния клуб. В местността Бакаджика ще се състои поклонение пред Мемориала на загиналите руски воини и български опълченци. Отворена за поклонение ще бъде и църквата „Св. Александър Невски" .

За поредна година фасадата на Културно-информационния център „Безистен" ще грее в бяло, зелено и червено. В цветовете на националния трибагреник ще бъде осветен и мостът към Градския парк.

С голямо ски спускане Пампорово отбелязва националния празник

В курорта Пампорово навръх Националния празник 3-ти март за седми път ще се проведе голямото ски спускане в народни носии.

За участие в мащабното събитие се очакват няколко хиляди сънародници от цялата страна и чужбина.

За най-пъстрата българска традиция от 10:30 часа до 11:30 часа всички лифтове до кулата „Снежанка“ ще извозват участниците в шествието безплатно.

Препоръчва се да се използват и другите лифтови съоръжения от „Стойките“ и „Малина“.

На връх "Снежанка" участниците ще се снимат и ще разпънат голямото знаме, ще има специално подготвена зона за старт на шествието, а ски-патрулът ще се грижи за подреждането и безопасността на участниците. Събитието съчетава минало и съвремие, каза Антония Каменичка от Радио София и организатор на традиционното ски-спускане с носии в Пампорово:

"Каня отново всички на нашата красива традиция, която се превърна в едно дълго чакано събитие. Още от преди Коледа хора започват да пишат на страничката на Голямото спускане, да ми се обаждат такива, които са участвали преди, имат телефона ми, всички се вълнуват и от година на година така ми казват, че вече целите им семейства са се сдобили с носии и нямат търпение да участват. Нашите любими малки гайдарчета се упражняват с нови песни, изобщо емоцията е голяма и се натрупва докато дойде сублимният момент и кулминацията на връх "Снежанка" в 11 и половина, както обикновено, на 3 март, когато се виждаме, поздравяваме се, честитим си празника и започват едни песни и усмивки, които буквално се носят от сърцето на Родопите.

Вярвам в цялата вселена, толкова доброта на едно място и толкова приятелско отношение изпращат много силно послание към хората още месеци напред. Затова и го правим".

Бургас отбелязва националния празник с разнообразна програма

Бургас посреща националния празник с разнообразна програма, посветена на българщината.

Днес ще се проведат официални ритуали, авто-мото поход, арт базар,концерт и кинопрожекции.

От 10:00 до 16:00 ч., Етнографска, Историческа, Археологическа, Природонаучна експозиция на РИМ - Бургас и БХГ „Петко Задгорски“ ще приемат посетители при вход свободен.

На 3 и 4 март ще може да се пътува с корабче до остров Света Анастасия. Отплаването традиционно ще се осъществява и в двата дни от Магазия 1 в 12.00 ч.

Мостът ще бъде осветен в цветовете на трибагреника.

3 МАРТ (НЕДЕЛЯ)

10:00 часа

От Морска гара – Бургас, по ул. „Булаир“, бул. „Демокрация“, бул. „Стефан Стамболов“,

кв. „Ветрен“, гр. Българово

Авто-мото поход „Българовско шествие 3-ти март“

Организатор: Пламен Карашев

10:00 – 17:00 часа

ул. „Алеко Константинов“

Бургаски арт базар

11:00 часа

пл. „Атанас Сиреков“

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България,

флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

Молебен за благоденствието на България

11:30 часа

Паметник на загиналите в Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.

Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. „Лермонтов“ №15)

Паметник на руския лазарет (Приморски парк)

Полагане на венци и цветя

12:30 часа

пл. „Св. св. Кирил и Методий“

КОНЦЕРТ „РОЖДЕСТВО НА СВОБОДАТА“

С участието на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – гр. Котел

Водещи: Невена Цанева и Христо Хр. Симеонов

Сценарий и режисура: Христо Симеонов

17:00 часа

Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас

Конферентна зала „Акад. Константин Петканов“

Киновечер в библиотеката

Прожекция на филма „Под игото“ (1952 г.)

Историческа драма по едноименния роман на Иван Вазов

Сценарий: Павел Спасов, Георги Крънзов

Режисьор: Дако Даковски

Музика: Филип Кутев

В ролите: Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Васил Кирков,

Петър Димитров, Ганчо Ганев, Стефан Пейчев, Константин Кисимов, Иван Димов, Георги Раданов

18:30 часа

Прожекция на филма „Свобода или смърт” (1969 г.)

Историческа драма

Сценарий: Васил Попов

Режисьор: Никола Корабов

В ролите: Милен Пенев, Коста Цонев, Кирил Господинов, Стефан Илиев, Апостол Карамитев и др.

Вход свободен за Панорамата в Плевен и всички музеи в града

На днешния национален празник Панорама "Плевенска епопея 1877" и всички музеи в града посрещат посетителите с вход свободен.

Цялата седмица в Плевен премина под знака на Националния празник 3 март. В единствената Панорама у нас е подредена изложбата „Съхранените спомени за войната” с оригинални фотографии от Руско-турската война 1877 - 1878 г. и Плевенската епопея от колекциите на РВИМ - Плевен. Във фоайето са изложени и рисунките на децата участници Националния конкурс „Освобождението“. Тържественото честване на 3 март днес започва в 11 часа с ритуал на централния площад „Възраждане“.

В присъствието на почетна рота от Плевенския гарнизон и официални лица ще бъде издигнат българският трибагреник, след което пред Вечния огън в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и България. В 12.30 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ започва празничният концерт „Живи корени“ с участието на Симфониета – Враца и ДФА „Филип Кутев“, композитор и диригент Георги Андреев.

По-късно - от 15 часа, концерт ще изнесат пред Панорама „Плевенска епопея 1877”, Фолклорен състав „Луди-млади“. С инициатива по повод Националния празник на България се включват и Клуб за народни танци „Веселяци“ и Сдружение „Рицари без броня“. В 16.30 ч. те канят плевенчани да се включат в празнично шествие от ДКТ „Иван Радоев“ до пл. „Възраждане“ и концерт на централния градски площад.

По традиция в деня на Националния празник всички обекти на Регионалния военноисторически музей - Плевен ще имат свободен вход за посетители.

Тържествена заря-проверка в Сливен за 3 март

За 59-и път ще бъде даден старт на лекоатлетическата щафета „Освободител“ в Сливен. Традиционно, тя се провежда на 3 март – в чест на Националния празник на Република България. Вечерта на площад „Хаджи Димитър“ ще се състои тържествена заря-проверка.

Тази година 208 участници ще премерят сили в състезателното трасе от 1230 м. Стартът ще бъде даден от 11.00 часа в началото на булевард „Хаджи Димитър“ и ще премине през следните булеварди в центъра на града –„Братя Миладинови“, „Цар Симеон“ и финал на булевард „Цар Освободител“. Булевардите ще бъдат затворени за автомобилно движение от 11.00 до 12.00 часа. По обяд на площад „Хаджи Димитър“ ще се проведе голямо празнично хоро с участието на любителски клубове за фолклорни танци.

Кулминацията на честванията по повод 146-ата годишнина от Освобождението на България, ще бъде тържествената заря-проверка от 19.00 часа на площад „Хаджи Димитър“. В церемонията са включени военни от Центъра за подготовка на специалисти и блок от ученици от Професионалната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“. Церемонията ще приключи с поднасяне на венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, и празнична заря.

Източници: БНР, БТА

#3 март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници