Ето как стотици хиляди българи по света посрещат 3 март

Ето как стотици хиляди българи по света посрещат 3 март

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Виенското колело в Сиатъл ще бъде бъде осветено в цветовете на българското знаме

Тази година Съединените американски щати и Канада ще грейнат в цветовете на националния ни флаг. За 18-а поредна година в центъра на Чикаго ще бъде издигнат трибагреника ни.

Всички български училища ще направят съвместен концерт, който започва в 17:30 ч. местно време. Билетите вече са разпродадени.

В цветовете на знамето ни ще бъдат осветени Виенското колело в Сиатъл, общината в Лос Анджелис, мостът в щата Орегон и още много други.

Хора и народна музика във френската столица по случай 3 март

Сънародниците ни във Франция стартираха честванията по случай Националния празник още в събота. Най-старият академичен народен хор на България пее в Париж.

В събота следобед мистерии от далечни времена огласиха църквата „Св. Екатерина Унгарска” във френската столица. Тази вечер се очаква голямата популярна американска църква да посрещне тържествения концерт под надслов „Песните на Орфей”, който включва произведения на български композитори.

Голяма част от българските училища в страната вече отбелязаха 3 март със собствени тържества.

По неофициална информация на френска територия живеят между 60-80 хиляди българи. Но официалните данни сочат 30 000 души с български произход.

Българското посолство в Рим отбеляза 3 март с гайди и хора

В Рим посланикът на България Тодор Стоянов отвори вратите на посолството ни за всички нашенци, пребиваващи във Вечния град. Сградата - една от най-блестящите и забележителни образци на невероятната италианска архитектура, беше огласена от гайди и хора.

По време на празника беше обявено и създаването на българо-италианска парламентарна група. Всеки от гостите получаваше и мартеница, която се оказа голяма атракция за чужденците.

Българите, живеещи в Италия, са малко над 160 хиляди души.

Близо 400 хил. българи в Германия отбелязват Националния ни празник

Германия е една от най-желаните страни за живот зад граница за българите, избрали да създадат дом в чужбина. Тук във всеки по-голям град шансът да чуете българска реч не е никак малък, както и да намерите български магазин, неделно училище или курс по народни танци.

На места, където има концентрирана българска общност може да откриете дори цели български квартали, с фризьорски салон, баничарници, магазини и ресторанти.

Въпреки това е трудно да се каже точно колко са българите в Германия. Според официалната статистика за 2022 г. откогато са и последните данни те са около 400 000 души. Но по всяка вероятност броят им е много по-голям, защото към тази група не са включени българите с двойно гражданство или тези отказали се от българското си гражданство.

Ето и какво ще се случи там на националния ни празник. За първи път на централния площад в Щутгарт ще се съберат българи, живеещи в града и околностите и ще се хванат на хоро. Организацията е на българския фолклорен клуб в града „Балкан Денс“.

Те ще раздават и мартеници на минувачите в центъра на Щутгарт. Ще създадат и щанд, на който чужденците ще могат да се запознаят с българския ни фолклор и култура.

Български неделни училища също ще отбележат празника. В училище „Дора Габе“ в Мюнхен децата ще празнуват с песни, стихове и истории в учебните часове.

В училище „АЗ Буки Веди“ в Кьолн пък ще отбележат празника с хоро в голямото междучасие, както и със съпътстващи дейности в часовете.

Най-малките от детската градина, подготвителната група в дружество „Дунав“ в Дюселдорф също проведоха специално занятие, на което се запознаха с традицията на българската мартеница и националния ни празник.

Слушаха българския химн, говориха за паметника, издигнат в чест на героите, вълнуваха се за битката при прохода Шипка и запомниха вечното му име.

Знакови сгради в Лос Анджелис, Сиатъл и Финикс грейнаха в бяло, зелено и червено

Генералното консулство в Лос Анджелис освети знакови сгради в Лос Анджелис, Сиатъл и Финикс в бяло, зелено и червено по случай националния празник на България, 3 март.

За втора поредна година общината на Лос Анджелис (Los Angeles City Hall) грейна в цветовете на националния трибагреник на страната ни.

Тази инициатива е от изключителна важност, защото се случва за първи път в историята на този важен американски мегаполис и на Западния бряг на САЩ. България е първата чужда държава, уважена по този начин за своя национален празник.

На осветяването присъстваха много сънародници и чуждестранни гости, представители на консулския корпус, местните власти и др.

Популярният български ансамбъл за народни танци от Лос Анджелис, „Хоротропци“, направи флашмоб, а екипът на генералното консулство раздаде мартеници и български знаменца на всички присъстващи.

Тази година по случай националния празник на България, в бяло, зелено и червено, грейнаха, също така един от символите на Сиатъл – прочутото виенско колело в центъра на града, а за първи път беше осветена и знакова сграда в щата Аризона – тази на общината на столицата Финикс.

Ниагарският водопад бе осветен с цветовете на българския трибагреник

Ниагарският водопад грейна в цветовете на българското знаме.

"За трета поредна година отбелязваме националния празник на България, озарявайки Ниагарският водопад с цветовете ан българското знаме". Това заяви Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто, Канада.

По думите ѝ заради лошото време и снежната буря в Канада обаче голяма част от сънародниците ни не са успели да присъстват на събитието.

Българите в Истанбул отбелязват националния празник 3-ти март в църквата "Свети Стефан"

Българите в Истанбул отбелязват националния празник на България 3 март в църквата "Свети Стефан", известна като Желязната църква, на брега на Златния рог в Истанбул, съобщава БТА.

На 3 март в храма ще бъде отслужена тържествена литургия от архимандрит Харалампий Ничев.

Поканен е да присъства и Вселенският патриарх Вартомолей Първи, както и представители на официални турски институции в града.

Очаква се службата да бъде почетена от общността на т.н. "цариградски" българи, а също и от българи, които живеят и работят в Истанбул.

Източници: НОВА, БНР, БТА

#3 март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници