Анкара официално поиска от НАТО ракети „Пейтриът"

Анкара официално поиска от НАТО ракети „Пейтриът"
Ако искането бъде одобрено, разполагането на ракетите „Пейтриът" ще бъде съобразено с плановете на НАТО за въздушна защита. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Турция е отправила официално искане до НАТО за разполагането на ракети „Пейтриът" по границата със Сирия, съобщиха световните агенции.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен потвърди, че Алиансът е получил официална молба от правителството в Анкара на територията на страната да бъдат разположени ракети „Пейтриът", които да защитават турската граница със Сирия, предаде АФП, на която се позоваха БТА и информационна агенция „Фокус".

Разполагането на тези ракети би подсилило турската противовъздушна отбрана в защита на населението и територията на Турция, заяви Расмусен, цитиран от пресцентъра на Алианса.

Според него ракетите ще помогнат да бъде спряно разрастването на кризата по югоизточната граница на НАТО и ще бъдат израз на солидарността между държавите в пакта.

В писмото се уточнява, че ракетите ще бъдат използвани за чисто отбранителни цели, а не за нападение, и нямат нищо общо с идеите за въвеждане на зона, забранена за полети.

„НАТО ще обсъди писмото без да се бави", заяви Расмусен.

Ако искането бъде одобрено, разполагането на ракетите „Пейтриът" ще бъде съобразено с плановете на НАТО за въздушна защита. В правото на държавите, които разполагат с тези ракети - Германия, Холандия и САЩ, е да преценят дали биха ги осигурили за Турция и за колко време, отбеляза генералният секретар.

Той допълни, че през следващата седмица смесен екип ще посети Турция, за да прецени възможностите в този случай.

НАТО е неделим и решен да защити териториалната цялост на Турция, се посочва в изявлението.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че въпросът за евентуалното изпращане на ракетните комплекси „Пейтриът" за противовъздушна отбрана в Турция трябва да бъде разгледан от Бундестага, предаде РИА „Новости", цитирана от информационна агенция „Фокус".

Ако Берлин се съгласи да предостави на Анкара установки „Пейтриът", за тяхното обслужване ще се наложи изпращането на 170 германски военнослужещи в Турция.

Във вторник турският външен министър Ахмет Давутоглу обяви, че Турция ще подаде официална молба към НАТО за разполагане на противоракетните батареи „Пейтриът" по границата й със Сирия възможно най-скоро.

#генерален секретар на НАТО #НАТО #Андерс Фог Расмусен #Турция #ракети #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Сирия #„Пейтриът“ #министър на външните работи на Турция #Ахмет Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници