Какво казва стойката на тяло за нашето здраве

Какво казва стойката на тяло за нашето здраве

canva

A A+ A++ A

Знаете ли, че може да разберете много неща за своето здраве от стойката на тялото? Науката, която изучава човешката стойка, се нарича постурология.

Постуралната система е това, което позволява на тялото ни да поддържа баланса си, защото то непрестанно се бори срещу гравитацията, за да остане статично в изправено или седнало положение, но също и за да се движи.

Какво представлява постурологията?

Това е дисциплината, която изучава позицията на стоящия човек, статичен или движещ се, в пространството. Постурологията анализира мускулно-ставните и нервните механизми, които управляват постуралната система, за да бъде балансирана.

Тази система има няколко сензора:

- Крака

- Очи

- Челюст

- Вътрешното ухо

- Проприоцепция (вътрешното усещане за местоположението на отделните части на тялото)

- Висцероцепция (всички сетивни телесни системи, които възприемат състоянието и дейността на вътрешните органи)

Последните събират информация за нашата среда и я предават на мозъка, който от своя страна изпраща сигнали до постуралните мускулни вериги. Те пък ни позволяват да извършваме ежедневните си дейности – да стоим, да седим и да се движим с минимален разход на енергия и мускулно напрежение. Когато тези сензори работят правилно, говорим за добра стойка. Това означава, че главата, раменете, бедрата и стъпалата са подравнени и позиционирани правилно един спрямо друг.

Когато един или повече от тези сензори не работят или не функционират правилно, говорим за лоша стойка. Ако страдате от такава, започват да се появяват асиметрии и постурални дисбаланси, което води до неудобство в ежедневието, което може да бъде последвано от хронична болка.

Защо постурологията е важна?
За да може тялото ни да се бори с гравитацията и да се движи в пространството, то трябва да отговаря на две условия: краката трябва да са подравнени със земята и очите да са насочени към хоризонта. Ако тези два фактора не са изпълнени, все още можем да се движим, но с цената на дисбаланси в позата. В действителност тялото се адаптира и компенсира постуралния дефицит и лошото позициониране на краката или погледа.

Днес повечето хора имат поне един постурален дисбаланс, независимо дали е повече или по-малко важен. По този начин нашата телесна функция е далеч от оптималната.

Тези нарушения са основен фактор в много случаи на мускулни болки и контрактури (състояния, при които е ограничен обемът на движение в дадена става ), мускулни и ставни наранявания и дори храносмилателни разстройства. Много патологии произтичат от дисбаланс на позата. И проблемът, който възниква, е, че много от тези дисбаланси остават неоткрити и редовно се бъркат с органични заболявания, което прави невъзможно правилното им лечение. За да ги лекувате, трябва да разберете произхода им.

Какво представлява прегледът?
Постурологичният преглед се извършва от специалист постуролог. Той
наблюдава тялото в анфас и профил и прави изводи за неговото състояние.
Освен това пациентът изпълнява определени движения (команди), от които
постурологът може да прецени дали има проблеми и къде са. Чрез
прегледа, който е напълно безболезнен и трае 60-90 минути, тялото „разказва" какви са неговите проблеми. Тъй като е важно да бъдат наблюдавани определени точки по тялото, е най-удобно пациентът да бъде по бански, бельо, къси гащи, спортен потник.

Какви са ползите от прегледа?
Основна цел на постурологичния анализ е да се установи коя част на
тялото не функционира правилно и лечението да започне от там. Това е
особено важно преди ортодонтско лечение, цялостно зъбно протезиране,
трудно повлияващи се болки в гърба, коленете, шията и др. След анализа
лечението се планира по оптимален за пациента начин. Освен това се правят
изводи за компенсаторните възможности на организма и дали не е по-добре
да се започне с подобряване и укрепване на общото здраве.

Кой е подходящ за постурологичен анализ?
Това пациенти с хронични болки в гърба, кръста, шията или коленете, проблеми с долночелюстната става, захапката или липсващи зъби, нарушения в зрението, болки в ходилата, някои хронични заболявания и др.

Кой НЕ е подходящ?
Неподходящи са пациенти със скорошни травми и хирургични
интервенции, остри възпалителни и инфекциозни заболявания, тумори и др.

Кой извършва постурлологичния преглед?
Компетенция за извършване на прегледа имат специалисти, завършили
успешно сертифициран курс по постурология. Специалистът трябва да има медицинско образование – лекар, стоматолог, рехабилитатор, кинезитерапевт и др. Постурологът анализира тялото и психиката на пациента като цяло. При необходимост пациентът се насочва към тесен специалист. Така медицинските лица от различни специалности работят заедно за здравето на пациента.

За постурологичен преглед можете да се запишете при нашите специалисти в София, Пловдив, Варна и Карнобат.
Българската асоциация по постурология: тел. 02/4701616

#здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници