Експерт: Златото е най-сигурният актив

Експерт: Златото е най-сигурният актив

canva

A A+ A++ A

Златото е най-сигурният актив, който някога е съществувал. То играе ролята на балансьор за централните банки, за да могат да покриват рискове породени както от фиатната финансова система, така и геополитическия рискове локалния рискове в икономиката на дадени страни. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ основателят на iGold Крум Атанасов.

"Златото има много голяма капитализация, никой не може да манипулира лесно цената му, не може да я свали с някакви финансови механизми, много трудно манипулируем актив. Златото е и изключително ликвиден за разлика от други активи, като криптото примерно, които в определени моменти тотално губят ликвидност, златото е винаги ликвидно, винаги се търгува,“ разказа още той.

По думите му интересът към инвестиционното злато се повиши многократно след пандемията и началото на войната в Украйна, и последвалата растяща инфлация, като цената му от нива 1250 до 1350 долара стигна един връх от около 2050 долара. След като се поуспокоиха малко неща цената му направи корекция заради вдигане на лихвите на облигациите, и сега отново сме на нива от около 2030-2040 долара в последните 2-3 месеца.

Крум Атанасов обясни още, че цената на златото зависи от много фактори, като един от тях е покупко-продажбата на злато от централните банки – техните покупки са един от най-големите фактори за поддържане на цената на златото. "Обратна корелация има цената на златото и с американския долар – когато доларът отслабва, златото засилва цената си, и обратното. Тази корелация е валидна в определени периоди, които могат да се считат за мажоритарни. Обратна пропорционалност има и с американските държавни ценни книжа,“ поясни още той, като добави, че цената зависи и от геополитически и световни катаклизми и форсмажори, които застрашават световния ред такъв, какъвто е, световните пазари реагират и ползват златото като инструмент, с който да хеджират риска.

Експертът разясни още, че златният фючърс е много по-добър инструмент за спекулация на пазара на злато. "Те са по-скоро спекулативен инструмент с цената на златото, ти не притежаваше реално злато. Така че той е много по-добър инструмент за търговия при професионалисти и хора, които знаят какво правят, в по-къси периоди, отколкото за дългосрочна инвестиция. При инвестиционното злато рискът е при теб – как и къде да съхраняваш физически закупеното злато, като при по-големите суми си ползват трезорни кутии.“

"Историческата нумизматика не се препоръчва за аматьори, за хора, които не разбират, но пък за тези, които разбират, е много интересна алтернатива като инвестиция. Но когато говорим с чисти инвеститори, им казваме: Не, не пипайте историческа нумизматика, занимавайте се само с чисто инвестиционно злато, където няма никаква добавена стойност върху стойността на метала,“ поясни още той.

Специалистът разкри още, че започва да се занимава с тази дейност през 2019 година, когато започва да пише статии на тема инвестициите в злато, тъй като нямало адекватна информация на българския пазар по темата. "Започнах да пиша статии тогава, които помогнаха буквално на десетки хиляди души да разберат в много големи детайли за инвестициите в злато, за да знаят, че всъщност не е толкова страшно и да могат да разберат какво да купят, как да го купят, кое е за тях, кое не е за тях. И съответно това прерасна вече в InvestPRO – професионалната програма за обучение, която правим сега, която е за различни класове активи, и която програма е професионална и одобрена от Министерство на образованието. Така че трудът ми прерасна в InvestPRO, което е също една уникална програма, помагаща на хиляди хора,“ обобщи основателят на iGold Крум Атанасов.

#злато

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници