Подпалвачът от Созопол заплашвал жертвите от година

A A+ A++ A

51-годишният Павел Господинов, който запали къщата - паметник на културата, в Стария град на Созопол, е заплашвал една от жертвите – Диана Великова, че ще я запали.

Господинов е заплашвал и приятеля на жената - Георги, който е единственият оцелял след палежа, стана ясно по време на заседанието на Бургаския окръжен съд, който реши, че обвиняемият трябва да остане за постоянно в ареста, посочи Информационна агенция „Фокус“.

Господинов бе задържан в неделя, като при разследването стана ясно, че той е подпалил двуетажната къща в Созопол, в която живи изгоряха Диана Великова и болните й родители, заради 600 лева. Диана и Георги му дължали парите, тъй като през 2009 г. живели под наем в негов имот.

През 2011 г. при конфликт с 39-годишния Георги Павел се заканил с думите: „Сега ще видиш какво ще стане оттук нататък. Ще ви запаля“.

След този конфликт са последвали и други, като Павел Господинов продължил да отправя закани.

В сряда пред бургаските магистрати обвиняемият заяви, че желае да му бъде наложена мярка „домашен арест“, за да се лекува в домашни условия.

„Съжалявам за случилото се. Съжалявам за постъпката си. Няма да се повтори“, каза Господинов.

Той бе представляван от служебен защитник, който подкрепи искането му за домашен арест с представени медицински документи за тежки чернодробни заболявания - цироза и хепатит А.

Адвокатът представи и решение на ТЕЛК за 51% нетрудоспособност и епикризи от бургаската болница за лечението на Господинов. Той допълни, че заради тези заболявания е необходимо клинетът му да се лекува в домашна среда при специален хранителен режим.

Прокуратурата от своя страна поиска най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

След като се оттегли за размисъл, съдия Яни Гайдурлиев обяви решението си да наложи най-тежката мярка за неотклонение на задържания. Магистратът се мотивира с високата обществена опасност на извършеното деяние, тежкото и обременено съдебно минало на Павел Господинов, както и възможността обвинението да бъде преквалифицирано в по-тежко, ако в хода на досъдебното производство се докаже, че той е знаел, че в къщата има хора.

В момента на Господинов е повдигнато обвинение за палеж и причиняване на смърт по непредпазливост на трима души, за което се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Бургас на 28 ноември.

Държавният обвинител по делото съобщи, че Павел Господинов е осъждан за множество криминални престъпления. По думите му вече са събрани доказателства, че къщата в Созопол е запалена с 500 милилитра бензин и запалка.

Според прокурора от уликите и свидетелски показания е категорично доказано, че именно Господинов е извършител на подпалването.

По-късно говорителят на Окръжната прокуратура в Бургас Красимира Кателиева уточни, че първата присъда на Павел Господинов е от 1997 г. - за противозаконно отнемане на МПС. Следват две осъдителни присъди за кражба, три присъди за шофиране след употреба на алкохол.

Последното му осъждане е за незаконно присъединяване към ВиК. Кателиева посочи, че е възможно за осъжданията от 1997 г. да е настъпила реабилитация, но към момента прокуратурата не разполага с пълните данни.

Господинов е родом от Мадан, област Смолян, но от години живее със съпругата си в Созопол.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Акценти

Инбет Казино