Каква ще бъде ролята на БНБ в еврозоната?

Каква ще бъде ролята на БНБ в еврозоната?

БНБ

A A+ A++ A

Новият Закон за БНБ, който бе приет на 1 февруари 2024 година, ще влезе в сила от датата, на която България ще приеме еврото като официална валута.

Според закона, основните задачи на Българската народна банка са да участва в определянето и осъществяването на паричната политика на Евросистемата, да осъществява валутни операции, да държи и управлява официалните резерви в чуждестранна валута на БНБ и да насърчава нормалното функциониране на платежните системи. Тя ще продължи да осъществява контрол и да се грижи за стабилността на банковата система нас, съобщават от банката, предаде bTV.

В същото време обаче решенията за паричната политика у нас ще се взимат от Европейската централна банка.

За какво отговоря управителят на БНБ?

Управителят на Българската народна банка осъществява цялостното ръководство на банката, участва в определянето на паричната политика на Европейския съюз и представлява банката в страната и в чужбина.

Управителят на Българската народна банка, като бъдещ член на Управителния съвет на ЕЦБ, ще участва с право на глас.

Може ли да се плаща извън България с колекционерските евромонети, които пуска БНБ?

Колекционерските евромонети, емитирани от Българската народна банка, са законно платежно средство само на територията на Република България.

БНБ ще може ли да пуска евробанкноти и евромонети?

БНБ ще осигурява и контролира печатането на евробанкноти и сеченето на разменни, възпоменателни и колекционерски евромонети от благородни метали и мед в страната.

БНБ ще пуска в обращение евромонети (разменни монети, с номинал 1, 2, 5, 10, 10, 50 цента и 1 и 2 евро с българска страна), възпоменателни монети номинал 2 евро и колекционерски евромонети от благородни метали и мед.

Българската народна банка определя дизайна на националната страна на разменните и възпоменателни евромонети, които ще пуска.

#БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"