Ротация: Политолог не очаква големи министерски рокади

Ротация: Политолог не очаква големи министерски рокади

стоп кадър

A A+ A++ A

Седмица преди ротацията партиите в управлението трябва да разберат оценката на министрите от кабинета. Това ще постави началото и на разговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" за ротацията в кабинета.

"Очаквам положителна оценка, добре се справя правителството, но публичната оценка няма да има нищо общо с това кои министри ще си отидат и кои ще останат. Реализацията на политическите партии е в това да бъдат във властта, за да могат да изпълняват обещаното и заложеното в програмите. Не очаквам да има тежки обвинения", изрази мнение пиар експертът и писател Нидал Алгафари пред "България сутрин".

Политологът Георги Проданов също очаква положителна оценка и не смята, че акцентът ще бъде поставен върху работата на правителството на Денков, а върху правителството с премиер Габриел.

"Разликата ще бъде единствено по отношение на това дали ще има ясна обвързаност на министри с ГЕРБ. 50 на 50 разпределение звучи твърде пожелателно. Това е говорене за публиката и за изясняване на лобистки отношения. Няма да се стигне до този тип публичност - тези са наши, тези са ваши, защото това означава, че в следващия ротационен период фокусът върху това кой се справя и кой не, ще бъде още по-голям. Очаквам правителството на продължи в този вариант, който е до момента. Не очаквам големи министерски рокади", коментира Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Алгафари определи политиката като тежка игра на шахмат.

"Имаш от едната страна едни мозъци, от другата страна - други. ДПС, заедно с ГЕРБ, имат 105 народни представители, докато ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" са значително по-малко. Съотношението, което Бойко Борисов предлага - 50 на 50, е добър жест от негова страна. Има и други варианти. При ГЕРБ има вариант - остава Денков, сменят се министри, зам.-министри и минава номерът. Друг вариант е "Габриел", при който трябва да има 50 на 50. Има и трети, при който да се даде мандат на партия ГЕРБ и те да създадат правителство без "Продължаваме промяната" - възможно е", каза пиар експертът.

Друг вариант, по думите на Алгафари, са избори, и всички тежести, които трябваше да се поемат от някой от сглобката, да ги поемат основно от "Продължаваме промяната".

Меморандумът е комбинация от краткосрочно-дългосрочни цели и няма смисъл да бъде подписван, смята Проданов.

"Фокусът е твърде много върху регулаторите и твърде малко върху останалите политики. Хубавото е, че беше създадена представата за публичност. Не очаквам сериозни трусове по отношение на ротацията. Самочувствието през последните седмици на представителите на "Продължаваме промяната" и ДБ, в частност Христо Иванов, показва, че не се съмняват, че ще има ротация и тя ще бъде по договорените правила. Варианти от типа, че е възможно друго парламентарно мнозинство, съществуват, но няма нужда от подобни трусове", обясни политологът.

Проданов добави, че темата за това кой да е външен министър е "димна завеса": Имаме външни министри, на които не можем да си спомним имената. "Продължаваме промяната" иска да демонстрира, че разполага с контрол над ГЕРБ. ГЕРБ се опитват да постигнат обратното

Алгафари прогнозира най-много щети при евентуални избори за "Продължаваме промяната" и ДБ. Според Проданов обаче, твърдият им електорат ще ги подкрепи.

#ротация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници