Шествия и митинги в подкрепа на Украйна преминаха в редица градове на страната

Шествия и митинги в подкрепа на Украйна преминаха в редица градове на страната

Стоп кадър/ФБ/БОЕЦ

A A+ A++ A

Към 17.00 часа в събота пред сградата на президентската институция в столицата се събраха стотици граждани, за да заявят подкрепата си за украинския народ по повод втората годишнина от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Представители на украински организации излязоха пред събралите се, за да благодарят на България, че е приела хиляди майки с децата им, избягали от войната, както и да призоват правителството за бърза и адекватна помощ за украинския народ и за украинската армия.

Пред президенството беше разположена и своеобразна изложба с фотоси на разрушенията от войната, както и на деца, родени в бомбоубежища или прекарващи голяма част от дните си там.

Последва шествие под наслов "Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години ЗАЕДНО и до победата на Украйна".

Водено от български и украински флаг, шествието в подкрепа на украинския народ премина покрай Народното събрание и достигна до Орлов мост.

С минута мълчание стотици украинци и българи почетоха паметта на жертвите на войната.

С това шествие София става един от 400-те града в света, които демонстрираха солидарност с Украйна.

Организаторите предупредиха за очаквани провокации при преминаване край руската църква, но благодарение на засиленото полицейско присъствие до конфликти с група руски граждани, събрали се пред храма, не се стигна.

Участниците в шествието спряха за кратко пред сградата на Народното събрание, която заедно с тази на Министерския съвет са осветени в цветовете на украинския национален флаг, предаде БНР.

След това те блокираха за кратко движението на Орлов мост, а малко след 19.00 часа движението беше възобновено с края на проявата.

През тези две години Украйна показа на целия свят, че на злото може и трябва да се противопоставяш, защото любовта към родината и стремежът към независимост дават огромна сила дори и на малки държави и народи, казаха организаторите на шествието по повод втората годишнина от началото на войната. Това са сдружение БОЕЦ и украинските организации "Мати Украйна" и Интеграционно-образователният център "Украински Вулик (кошер)".

Десетки хиляди загинали, 20 хиляди деца изведени от окупираните територии без близките им да знаят къде са, 1200 деца, осакатени от бомби през последните две години. Това е само част от статистиката, която ораторите представиха пред дошлите на днешното събитие.

Много противници на войната се събраха и във Варна, Бургас и Велико Търново. Те се обявиха против руската агресия и призоваха мирът в Киев да бъде възстановен.

Антивоенен митинг на украински бежанци срещу руската инвация се проведе пред паметника на Альоша в Бургас, съобщава БГНЕС. Пред паметника участниците в митинга призоваха за затвор на Путин и символично поставиха кукла с образа му в килия.

"Путин е убиец", скандираха протестиращите срещу военната агресия срещу украинския народ от неговия режима.

На митинга се опитаха да присъстваха и руснаци, противници на режима на Путин, но те се оказаха нежелани на протеста от украинските граждани, според които всички руснаци носят вина за войната на Русия към Украйна.

"Всички са виновни за войната, не само Путин. И даже те, ако са тук (в България) - виновни са! Не сме братя и никога не сме били", каза украинката Олга Синевка. Тя обясни, че чучелото символизира изправянето на Путин пред международния трибунал в Хага. "Това военно престъпление не може да остане безнаказано", каза тя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници