Проф. Иво Христов за меморандума на ПП-ДБ: на ГЕРБ беше предложено да си разделят държавата, като елиминират ДПС и Пеевски

Проф. Иво Христов за меморандума на ПП-ДБ:  на ГЕРБ беше предложено да си разделят държавата, като елиминират ДПС и Пеевски

бТВ

A A+ A++ A

Прави се опит ГЕРБ и ДПС да бъдат разделени и бити поотделно, заяви пред БНР политическият анализатор проф. Иво Христов относно предложения от ПП-ДБ меморандум, който беше отхвърлен категорично от Мария Габриел.

"Това, което се случва е старо като света – борба за власт и за ресурс. Независимо в какви приказки е опаковано, независимо в какви театрални пози се извършва, това е целта", смята той.

"Първоначално докато те им бяха необходими, те ги подмамиха в т.нар. некоалиция, за да получат въпросното конституционно мнозинство и да направят едни промени в Конституцията, които от юридическа и всякаква друга гледна точка бяха абсолютно необосновани, но всъщност зад тях стоеше нещо много важно. Първо – промяна в правомощията на президента, за да бъде той опитомен и обезсилен. Второ – структурни промени в системата на съдебната власт, което беше конституционната предпоставка за втория етап на действието, а именно вкарването на техния ешалон от хора във въпросните институции, най-вече в съдебната власт. Третата стъпка, която наблюдаваме в момента – с прочутия меморандум. В случая това се изразява в следното – разделяй и владей", коментира проф. Христов в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

По думите му с този меморандум на ГЕРБ беше предложено да си разделят държавата, като елиминират ДПС и Пеевски:

"С въпросния меморандум на ГЕРБ им се предлага да разделят с ПП-ДБ ресурсите, порциите, властта през т.нар. регулатори, като се изхвърли ДПС от въпросната комбинация. По този начин се използва ГЕРБ, за да бъде елиминирано ДПС".

Иво Христов обаче посъветва ПП-ДБ да се поинтересуват "с кого си имат работа":

"Там, накъдето те са тръгнали, от там ДПС се е върнало отдавна. Когато ДПС е участвало в българския политически живот и в доста по-сложни комбинации и в доста по-сложни условия – и вътрешни, и външни, част от видните деятели на ПП-ДБ даже не са били родени или са били в крехка юношеска възраст".

Според анализатора това е несръчен опит да бъде овладяна съдебната власт на най-високите нива, а ДПС да бъде изхвърлено от властовата комбинация, което би, по думите му, било огромен проблем за България. Всяко заиграване с тази карта ще ни излезе през носа, буквално, предупреди той.

След като елиминират ДПС и Пеевски, трябва да бъде елиминиран ГЕРБ, продължи тезата си проф. Христов и обясни как:

"След като сме овладели ресурсите на страната, след като сме овладели властовия и икономически ресурс, от едно политическо нищо ние ще станем един властови субект, който ще ерозира и елиминира ГЕРБ. Така един агресивен малък мъник ще елиминира двата доскорошни политически мастодонта и ще овладее цялата власт в страната".

Той е категоричен, че въпреки че твърдят, че не ги е страх от избори, това не е така. Много ги е страх, смята политическият анализатор. Той прогнозира:

"Или ще има отстъпление от страна на ПП-ДБ, или ако това не се случи, действително може да се отиде и до трети вариант".

Цената на ДПС в момента се вдига рязко, подчерта още проф. Христов. По думите му битката за геополитическото бъдеще и бъдещето на България преминава през терена на ДПС.

#проф. Иво Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници