Строителството на „Южен поток“ започва през 2014 г.

Строителството на „Южен поток“ започва през 2014 г.
Карта на маршрута на проекта за газопровод „Южен поток“. Карта: south-stream.info
A A+ A++ A

Строителството на газопровода „Южен поток“ може да започне през 2014 г., съобщиха от компанията оператор на морския участък на тръбата „Саут Стрийм Транспорт“ (South Stream Transport).

През 2013 г. компанията ще проведе търгове за избор на материали и подизпълнители, а самото строителство ще може да започне през 2014 г., обясни говорителят Себастиян Сас, цитиран от РИА „Новости“ и БГНЕС.

По-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че символичното начало на строителството на „Южен поток“, който ще мине по дъното на Черно море до България, ще бъде даден на 7 декември.

Акционерите на „Саут Стрийм Транспорт“ са „Газпром" (50%), ЕНИ (20%), „Винтерсахл“ (15%) и „Електрисите дьо Франс“ (15%).

Във вторник компанията публикува отчет за извършването на ОВОС на руска територия.

Полевите изследвания трябва да се проведат до първото тримесечие на 2013 г., а окончателният отчет трябва да бъде представен през четвъртото тримесечие на 2013 г.

Строителството на руския участък може да започне само след одобрението на Главгосекспертиза.

През 2013 г. „Саут Стрийм Транспорт“ планира да проведе търгове за закупуването на тръби и за тяхното изграждане. По-рано Алексей Милер беше казал, че ЕНИ е предложила за строителството на тръбопровода компанията Saipem.

„През 2014 г. ние ще имаме всичко, за да започнем строителството. Разчитаме, че всички необходими за целта разрешения ще бъдат получени най-късно през 2014 г., за да можем да започнем изграждането“, допълни говорителят Себастиян Сас.

Компанията също така е убедена, че ще може да привлече необходимото финансиране. В момента нейни финансови консултанти са ING Bank, Credit Agricole и Russian Project Finance Bank.

Сас не изключи, че заемните средства могат да достигнат 70%, а собствените средства на акционерите – 30%. Тази пропорция все още се обсъжда.

Говорителят отбеляза, че след провеждането на търговете през следващата година ще може да бъде посочена и точната сума за строителството на морския участък.

„Южен поток" ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи в края на 2015 г. или началото на 2016 г., а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб.м. газ) през 2018-2019 г.

Приблизителната цена на „Южен поток“ е 16 млрд. евро.

#„Южен поток" #„Саут Стрийм Транспорт" #South Stream Transport #„Газпром" #Алексей Милер #ЕНИ #ОВОС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници