Психолог за дрогираните силиконки зад волана: Потиснати жени със смазващо чувство, че са неудачници

Психолог за дрогираните силиконки зад волана: Потиснати жени със смазващо чувство, че са неудачници

Инстаграм

A A+ A++ A

Огромни кубици силиконови импланти в гърдите, устни с хиалуронов филър, изкуствено удължени коси, снимки с оскъдни дрехи, предизвикателно и нагло поведение.

Психопрофилът на задържаните през последните няколко месеца пияни или дрогирани девойки зад волана на колите си е почти идентичен. Освен сходните външни белези, според специалисти момичетата си приличат и емоционално в това как възприемат себе си и света наоколо.

Последната, която възпламени социалните мрежи, бе Катрин Йорданова - участничка в "Мис Силикон 2021", чиято кръвна проба се оказа положителна за кокаин. Тя беше спряна с Mercedes-Benz S 63 AMG Coupe C217, а само месец по-рано се похвали в инстаграм с нарушение по участък, на който ограничението е 90 км/ч. След 24 часа в ареста Катрин каза, че не взема наркотици и тестовете за тях били фалшиви.

Сред опасните шофьорки попадна и фолкпевицата Диона, която бе спряна за проверка на 23 срещу 24 януари, докато шофира по бул. "България" в столицата. Пробите потвърдиха, че е употребила кокаин. Изпълнителката обяви, че всъщност е пила нурофен. Тя обаче предизвика скандал със снимка, на която позира с колегата си Константин, докато държат опаковка от лекарството, за да се шегува със случилото се.

"Никога не съм си позволявала да употребявам наркотик или забранено вещество и да се кача да шофирам", обясни тя след провинението. Полицаите спипаха дрогирана в BMW-то си и известната като "Кралицата на хауса" диджейка Златина Димитрова. Пробите отчетоха наличие на кокаин. Димитрова обясни, че е болна и приема лекарства, които според нея са повлияли на дрегера. Тя допълни, че повече от 5 дни била с гнойна ангина и съмнения на бронхопневмония.

Миналата година властите иззеха колата и на ТВ водещата Биляна Василева, популярна като Пандора, след като й бе направен тест с дрегер. Той отчете над 2,2 промила алкохол в кръвта й.

"Преди няколко часа излязох от районното и искам да обявя публично в ефир, че ме е страх да не ми сменят кръвната проба в болница "Света Анна", така както полицаите са ми сменили показанията и така, както полицаите, докато си говореха сладко-сладко с мен, всъщност пишеха, че съм била неадекватна, мъртво пияна, не съм можела да стоя на двата си крака, смърдяла съм на алкохол - защити се Василева в Тик Ток. - Бях задържана, въпреки че бях невинна и лежах в килията излишно."

Четирите жени съвсем не са единствените, които си позволяват да шофират, докато са под въздействието на субстанции или алкохол. Случаите с тунинговани красавици обаче зачестяват.

По този повод "24 часа - 168 истории" потърси доц. д-р Неделчо Стойчев, който е дългогодишен криминален психолог, за да направи психопрофил на девойките.

"Принцип за анализ на човешкото поведение е, че демонстративната показност в него прикрива сериозни личностни дефицити и вътрешна несигурност – обяснява доц. Стойчев. - В случая с тунингованите красавици този принцип важи с пълна сила. Прекалено много корекции, силикон, татуировки, демонстративно и арогантно поведение, шофиране с висока скорост след употреба на алкохол и наркотици са компенсаторен опит за поддържане на фалшив образ за собствена значимост."

Доц. д-р Неделчо Стойчев
Доц. д-р Неделчо Стойчев

Според него това са демонстрации от нарцистичен тип, маскиращи неустойчив "Аз" образ, силно зависим от външни оценки и влияния.

"Перманентните съмнения в себе си са комбинирани със субективни ценности от екзистенциален характер, стремеж към задоволяване на първични потребности и неустойчиво чувство за лично достойнство и самоуважение - анализира той. - Екстремната показност в поведението е единственият достъпен за тях начин да бъдат забелязани, да изглеждат важни, да получават материална и емоционална подкрепа и да преживяват моментно превъзходство над останалите."

Доц. Стойчев посочва и основния проблем за личностното функциониране на тези момичета - ниското самочувствие.

"Фасадният образ на фатални красавици всъщност прикрива несигурността им в отношенията с мъжете, защото дори с големи гърди и устни те изпитват съмнения, че са харесвани и желани – изяснява поведението им психологът. - В този контекст те са готови да се подчиняват на прищевките им, само и само да фокусират вниманието върху себе си. Всъщност се опитват да привличат мъжете само с външния си вид, а това е крайно недостатъчно за пълноценна интимна връзка, за каквато тайно мечтаят. Мъжете, които им осигуряват стандарта на живот, не се снимат с тях, защото вероятно ги възприемат като покупка за ползване или се предпазват от евентуални репутационни щети."

Разковничето според Стойчев са ранните години от детството на тези жени, когато са формирали траен комплекс за малоценност. Като малки те често са били критикувани, подигравани, обезценявани и рядко са получавали похвали и положителни оценки.

"Вътрешната несигурност в собствените възможности обикновено е в резултат на незаинтересовано и амбивалентно отношение на родителите към децата – казва специалистът. - В зряла възраст те се опитват да компенсират тези дефицити, като играят социални роли, съдържащи външни белези на статус, престиж и влияние, но само по отношение на визията си на фатални жени. В случая физическите корекции, татуировките и демонстративната показност в поведението са начинът, с който компенсират чувството си за лична несъстоятелност. Те разчитат единствено на външни белези за красота, с които да привличат мъжкото внимание и да поддържат някакъв социален образ. Това е доста инфантилен модел за придобиване на ползи и одобрение и поставя тези "миски" в още по-голяма емоционална и материална зависимост."

Психологът казва, че когато те не получават очакваното внимание и одобрение, често поддържат образ на жертва на тенденциозно и злонамерено отношение. Същевременно са склонни да проявяват както пасивна, така и активна агресия към другите.

"Една форма на пасивна агресия е системната проява на прекалена суетност, докато активни форми на вербална агресия са разпространяването на клюки и слухове – изяснява Стойчев. - Друг вид вербална агресия е арогантността. Арогантното поведение е често срещан защитен механизъм при хора с комплекс за малоценност. Когато се държат грубо и нахално, те всъщност прикриват дълбокия си страх и паника от възможността отново да бъдат "разкрити" от другите като обикновени неудачници."

При жените с комплекс за малоценност агресията може да се прояви и под формата на автоагресивни или автодеструктивни актове.

"Такива актове са злоупотреба с алкохол и наркотици, екстремно шофиране с висока скорост, безразборни сексуални връзки – твърди психологът. - Подобни прояви обикновено са съпътствани от различни по сила и времетраене депресивни състояния, които още повече задълбочават чувството за лична неадекватност и безпомощност. За да избегнат или копират такива състояния, потискащи настроението и провокиращи пристъпи на самосъжаление и безперспективност, силиконовите красавици завишават дозата на алкохол и наркотици, както и участието в екстремни авантюри. Така животът им протича в един омагьосан кръг, от който трудно могат да се измъкнат."

Специалистът допълва, че при подобни татуирани тунинговани красавици този тип поведение е двузначно. От една страна, те се опитват да преодолеят комплекса си за малоценност, като демонстрират комплекс за превъзходство чрез перфектна външна визия, материални символи на статус и престиж, арогантно поведение и показно незачитане на правила. От друга страна, същите тези поведенчески признаци са показателни за несъзнаван стремеж към автоагресия, приемане на ролята на жертва, зависимост от мнението и настроението на спонсорите и чести състояния на депресивна раздразнителност.

"Така се оформя поведенчески модел, който условно може да бъде определен като "манийно-депресивен", но не в клиничния смисъл на понятието – казва доц. Стойчев. - В "манийната" част, когато са сред другите хора, те са разкрепостени, атрактивни, весели, забавни, докато в "депресивната" част, когато останат сами със себе си, са потиснати, неудовлетворени, тъжни, самокритични. На практика те са самотни жени, които изпитват остър дефицит от внимание, грижа и любов."


#Дрогиран шофьор #Диона #Мис Силикон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници