2 г. затвор грозят Николай Колев-Босия за „доматения“ му протест

2 г. затвор грозят Николай Колев-Босия за „доматения“ му протест
Присъда от 2 г. затвор грози поета дисидент Николай Колев-Босия, арестуван във вторник заради опит да замери сградата на парламента с развален домат. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Присъда от 2 г. затвор грози поета дисидент Николай Колев-Босия, арестуван във вторник заради опит да замери сградата на парламента с развален домат.

„Чакаха ме полицаите пред парламента, тъй като аз бях предупредил още преди седмица институциите какво смятам да правя. Още предната вечер ме предупреди кварталният полицай да се откажа от проявата на недоволство“, разказа Босия пред бТВ.

Той допълни, че тази сутрин не бил освободен от ареста, а изгонен.

„Казах, че искам да ме изведат оттам превъзпитан, за да не допусна същата „грешка“, разказва още Николай Колев.

Известният дисидент, който в свой блог изразява непреклонните си граждански позиции срещу управлението на България, потвърди, че е пратил по едно протестно писмо до всички основни институции.

„Те са отговорни за състоянието на България в момента. Те обаче не ми отговориха, не ме и поканиха на разговор. Затова предприех тези действия“, допълни Николай Колев.

По думите му парламентът е бил първи в списъка с взети „под доматен прицел“ институции, тъй като той взема политическите решения.

„Но аз се съмнявам, че сме парламентарна република, при положение че президентът бутна така лесно едно решение на Народното събрание - за Марковска“, каза още Босия.

Личната му съпротива срещу „политическия произвол“ в България била провокирана от хвърленото през октомври доматено пюре по сградата на столичната Съдебна палата.

Според дисидента този протест е бил правилен като идея, но не и като изпълнение, тъй като е бил направен през нощта и анонимно. Затова той самият искал да даде пример на младите.

#Николай Колев #Босия #домати #Народно събрание #Съдебна палата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници