СЗО предупреди за рязък ръст на случаите на морбили по света

СЗО предупреди за рязък ръст на случаите на морбили по света

canva

A A+ A++ A

Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили (дребна шарка) по света, с повече от 306 000 регистрирани случая през миналата година, съобщи АФП. Те представляват ръст от 79 на сто за една година, Световната здравна организация (СЗО) призова за увеличаване на ваксинирането.

"Изключително загрижени сме относно случващото се с дребната шарка", каза пред журналисти Наташа Краукрофт, технически съветник за морбили и рубеола в СЗО. Има постоянно увеличение на случаите на шарка във всички региони на СЗО с изключение на Северна и на Южна Америка.

Последните глобални данни към февруари 2024 г. сочат, че през 2023 г. към СЗО са подадени данни за 306 291 случая на шарка в сравнение със 171 156 случая през 2022 г. Ръстът е от 79 на сто, но от организацията подчертават, че реалните числа са доста по-високи. Според оценките на СЗО случаите по света през 2022 г. са били 9,2 милиона.

Разпространението на тази силно заразна вирусна болест, която може да доведе до фатални усложнения и се предава по въздуха, се отдава на спад във ваксинационното покритие през годините на пандемията от COVID-19.

"Превенцията на морбили и рубеолата вече не са глобален и правителствен приоритет заради други проблеми като КОВИД-19, икономически кризи, конфликти и други", казват от СЗО в съобщение до медиите. Превенцията на дребната шарка изисква 95 на сто от децата да са имунизирани с две дози ваксина. В света обаче ваксинационното ниво е 83 на сто и не се е връщало до стойността от 86 на сто от 2019 г.

#СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници