Нови 15 000 изоставени деца годишно влизат в институциите в бившия соцлагер

Нови 15 000 изоставени деца годишно влизат в институциите в бившия соцлагер
Имаме над 4000 деца, които заслужават да получават грижа, близка до родителската, да бъдат интегрирани, посочи Росен Плевнелиев на конференцията на УНИЦЕФ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

15 000 изоставени деца годишно влизат в институциите в държавите от бившия социалистически блок, съобщи в София регионалният директор на УНИЦЕФ Мари-Пиер Поарие.

Практиката да се изоставят деца на грижите на държавата е наследена от комунизма, констатира още Мари-Пиер Поарие в началото на двудневна конференция на министри и експерти от 21 държави от бившия социалистически лагер.

Конференцията е организирана в рамките на кампанията на УНИЦЕФ и Върховния комисариат на ООН за правата на човека през юни 2011 г. за ликвидиране на практиката деца до 3 години да се изпращат в институции, предаде БГНЕС.

„Много страни не се съобразяват с доказателствата, че това е в разрез с интересите на детето и че води до физически и умствени травми до края на живота им“, посочи регионалният директор на УНИЦЕФ.

По данни на организацията 1,3 млн. младежи на възраст под 18 години в Източна Европа и Централна Азия живеят откъснати от семействата си.

„В световен мащаб тези данни са много по-високи“, гласи доклад, представен на конференцията.

„Проблемът е, че само преди години България беше символ на Могилино, ние се срамувахме пред целия свят“, заяви президентът Росен Плевнелиев, който също взе участие в събитието.

Държавният глава похвали правителството и неправителствения сектор за тяхната работа за инициирането на промяна в социалната система.

„След 3 години България вече ще бъде много далече, имаме над 4000 деца, които заслужават да получават грижа, близка до родителската, да бъдат интегрирани“, каза Росен Плевнелиев.

#УНИЦЕФ #Росен Плевнелиев #Президент на България #Могилино #Източна Европа #Централна Азия #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници