Пролетно време и силни ветрове до сряда, после фьон и циклон

Пролетно време и силни ветрове до сряда, после фьон и циклон

Pixabay

A A+ A++ A

По-съществено понижение на температурите очакваме към вторник и сряда. Застудяването ще бъде съпроводено и с валежи от сняг, над планинските райони. Това застудяване ще е точно два дена.

След сряда, се задава ново повишение на температурите, свързано с пренос на по-топла въздушна маса, която ще повиши минималните температури.

Очакваните максимални температури ще се задържат над климатичната норма. Високите температури, ще повишат и опасността от лавини. Седмицата ще завърши и с фьонова обстановка, тогава полуострова ще попада и под влияние на средиземноморски циклон, очакваме силни южни ветрове. Температурите в нашата страна чувствително ще се повишат, като очакваните стойности ще са около 12 до 18 градуса по Целзий.

Времето във вторник и сряда

През деня във вторник, с ориентиране на вятъра от северозапад ще проникне малко по-студена въздушна маса. Времето ще е предимно облачно-с валежи от слаб дъжд в Централна България, а в Предбалкана и от сняг. Над останалата част от страната облачността ще се задържи значителна. Ще има условия и за намалена видимост над Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

Подобрение на времето очакваме от сряда. Облачността от запад, ще е в процес на разкъсване, а до края на деня ще намалее. Минималните температури ще се понижат и ще са между минус 3°С, над планинските райони, и доста по-високи в равнините - до плюс 5-6°С. През деня дневните температури ще са почти без дневен ход. Очакваните максимални ще са между плюс 8°С и плюс 10 °С.

Времето в четвъртък, петък и през уикенда

Затоплянето ще продължи и в четвъртък и петък ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. Бъдете внимателни по планините. Високите температури, ще повишат и в планините , а това повишава и опасността от лавини. Времето ще е предимно слънчево, а след обяд и с разкъсва висока облачност. Дневните температури ще се повишат и ще са между 12-15°С. Ще духа слаб до умерен западен вятър.

В петък , ще имаме повече слънчеви часове, но вятърът постепенно ще се ориентира от юг и ще се усилва. Температурите ще се повишат, като максималните ще са между 13-16°С.

Седмицата ще завърши и с фьонова обстановка, тогава полуостровът ще попада и под влияние на средиземноморски циклон, очакваме силни южни ветрове. Температурите в нашата страна чувствително ще се повишат, като очакваните стойности ще са около 12 до 18 градуса по Целзий.

Малко по-ниски, над местата не податливи на южният вятър - до 10°С. Времето ще е с разкъсана висока облачност. Мъгливо ще се задържи над крайните северозападни райони и Горнотракийската низина.

Разваляне на времето и нови валежи от дъжд се очакват към 26 и 27 февруари.

По днешни данни (18.02) . На 27-28 февруари, вероятността от силни пориви на вятъра е доста висок, като според моделите те ще надминат 100км/час над Източна България. Ще има условия и за гръмотевични бури над Южна и Източна България, като прогнозите са, че валежите ще са значителни.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Както неведнъж Meteo Balkans подчертавал подобни прогнози са несигурни в дългосрочен 7-дневен план, и е възможно да претърпят изменения.

Прогноза Имре Дузмат, Meteo Balkans

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници