Безопасна ли е наистина за пиене чешмяната вода?

Безопасна ли е наистина за пиене чешмяната вода?

Pixabay

A A+ A++ A

Вероятно пиете вода от чешмата у дома всеки ден. Но дали тази практика може да представява опасност за здравето ни? Водата винаги съдържа някои минерали и замърсители, но е безопасна за пиене само в рамките на определени установени нива.

Що се отнася до безопасността на питейната вода, чешмяната и бутилираната вода са сравними. Съответните регулаторни органи винаги управляват стандартите за питейна вода, за да гарантират, че тя отговаря на условията за безопасност.

Безопасността на чешмяната вода може да варира в зависимост от различните региони в една държава. Според Световната здравна организация (СЗО), чешмяната вода е безопасна за консумация в 98% от територията на България. Освен това България е член на Европейския съюз, който гарантира безопасността на чешмяната вода в своите страни членки.

Ако все още се колебаете относно пиенето на вода от чешмата, може да се изкушите да инвестирате в големите пластмасови бутилки за вода, които се продават във всички супермаркети и хранителни магазини. Но помислете за следното: според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие само 9% от пластмасата в света се рециклира, а по-голямата част завършва на сметищата или още по-лошо – в океана.

Филтрирането на чешмяна вода у дома е много по-добър вариант. Има цели системи за третиране и пречистване на вода, но те не са толкова достъпни и евтини колкото по-простите системи за филтриране на място, като филтър на самото кранче или кана за вода с въглероден филтър. Ако пък си поставите за цел да носите бутилка с вода, за да останете хидратирани през целия ден, може да заложите на бутилка за вода с вграден филтър.

Пиенето на филтрирана вода от чешмата не само, че е по-добро за вашето здраве и околната среда, но и ще ви спести пари в дългосрочен план, тъй като намалява постоянните разходи за бутилки с вода.

Въпреки че чешмяната вода е по начало безопасна за консумация, има много условия, които могат да причинят замърсявания и да нарушат качеството ѝ.

7 признака, че чешмяната ви вода е замърсена

Необичаен вкус. Забелязвате метален, мазен или рибен вкус.

Миризма на хлор. Хлорът се добавя с цел унищожаване на бактерии и вредни микроорганизми. Количеството хлор обикновено не е опасно, но може да не ви хареса вкусът.

Миризма на сяра. Ако забележите миризма на развалени яйца, това вероятно е сяра, която е естествен минерал, който обикновено не е вреден.

Мътен, разпенен вид. Много системи за третиране не филтрират естествено срещащи се минерали, които могат да придадат мътен вид на водата. Ако мътният вид и пяната не изчезнат постепено, това може да е причинено от бактерии и не трябва да пиете водата.

Ниско водно налягане. Това може да е знак, че вашите тръби са запушени и корозирали от натрупване на утайка и котлен камък и съответно водата, която излиза от кранчето, не е годна за пиене.

Почерняване, мръсотия или утайки в мивката. В такъв случай е очевидно, че не е добра идея да пиете от тази вода.

Правителствени насоки и предупреждения за аварии. Местните власти обикновено уведомяват обществеността за опасни проблеми с питейната вода.

#вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници