Пробив в медицината: Лекари от „Майчин дом“ възстановиха анатомията на дете, родено с две матки

Пробив в медицината: Лекари от „Майчин дом“ възстановиха анатомията на дете, родено с две матки

майчин дом

A A+ A++ A

Д-р Атанас Чернев и д-р Наталия Петракиева, детско-юношески акушер-гинеколози от СБАЛАГ „Майчин дом“, извършиха иновативна операция на 11-годишно момиче с рядко вродено аномално състояние във формирането на женските полови органи. В екипа участваха още доц. д-р Емил Кържин, анестезиолог, акушерката Жана Лазарова и специализантката д-р Никол Николова.

Д-р Наталия Петракиева уверява, че в бъдеще и двете равностойни матки ще могат да бъдат оплодени, предаде вестник "Труд".

Лекарите за първи път в България приложиха минимално инвазивен подход за възстановяване на анатомията, проходимостта на влагалището и функционалността на женските органи със запазване на репродуктивния капацитет и без нарушаване на девствеността. Извършената операция е щадяща – с по-малка кръвозагуба и травма, по-бързо възстановяване и запазване на органите.

Поради специфичен проблем в развитието на женските полови органи, детето се ражда с две матки, две шийки и две влагалища, което предизвиква сериозни здравословни предизвикателства.

„Преди настъпването на менструацията състоянието на момичето е безсимптомно, но 6 месеца след началото се появяват остри болки, обикновено около месечния ѝ цикъл. Това значително уврежда качеството ѝ на живот. Започва лутане по специалисти и болници, процесът на диагностика е дълъг и труден, докато не идва съмнението за вроден проблем“, разказва д-р Атанас Чернев.

В столична болница е установен сериозен проблем – хематометра (матка, изпълнена с кръв) и хематоколпос (влагалище, изпълнено с кръв). Едната матка менструира, докато другата се пълни с кръв, разширява се и кръвта се връща обратно през тръбата в коремната област. Този цикъл на болка, вследствие от менструацията, изисква оперативно лечение.

„Прибегнахме изцяло до ендоскопски подход, включително и лапароскопски, за диагностициране и за разрешаване на състоянието на аномалията, свързана със сраствания на червата към матката, яйчниците и ументума. Ендоскопският подход включваше хистероскопия - без да се нарушава девствеността, като резектирахме септума на влагалището, за да отстраним аномалията. Детето е с две равностойни еднакви матки, които могат да бъдат оплодени за в бъдеще“, обяснява д-р Наталия Петракиева.

„В България до момента са използвани по-инвазивни подходи, които се смятат за по-практикувани и изтренирани, но ние избрахме този ендоскопски метод като по-сигурен. За да осигурим достатъчна безопасност и надеждност, приложихме допълнителни ресурси, като въведохме три отделни звена, включително лапароскопска и хистероскопска апаратура под ултразвуков контрол и асистент. Детето се чувства добре, след операцията поиска да ѝ покажем снимките и да ѝ обясним какво сме направили. Тя наистина е специална“, коментира д-р Чернев.

#„Майчин дом"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници