Майка плати 80 лв. за преглед на детето си в спешен УНГ кабинет в столична болница

Майка плати 80 лв. за преглед на детето си в спешен УНГ кабинет в столична болница

canva

A A+ A++ A

История по сигнал нa зрители на NOVA. Майка от София ни потърси, след като ѝ се наложило да заплати 80 лева в единствения спешен кабинет „Уши-нос-гърло” в столицата. Случаят е от болница “Царица Йонна-ИСУЛ”, а нужда от помощ имал 13-годишният ѝ син. Лекарите обаче преценили, че състоянието му не е спешно и прегледът трябва да бъде таксуван.

Майката на детето обясни, че преди консултацията попълнила декларация, в която било посочено, че ако се установи, че случаят не е спешен, тя трябва да заплати сумата от 80 лева.

„Детето ми се събуди със силни болки в ухото. През 2022 г. беше хоспитализирано с диагноза „Други остри негнойни отити на средното ухо”. Затова, когато има подобни симптоми, сме много уплашени. Дойдохме в ИСУЛ и след два часа чакане и 3-минутен преглед се установи, че случаят на сина ми не е спешен и прегледът трябва да се заплати”, разказа в ефира на „Здравей, България” майката на детето Елена Петрова.

Тя обясни, че на сина ѝ бил изписан антибиотик. Петрова беше категорична, че в случая не става въпрос за парите, които е платила за прегледа. Но попита лекарите как притеснени родители могат да преценят дали състоянието на детето им не е спешно.

„Това не е първият подобен случай и разбирам дамата, че е притеснена за здравето на детето и иска то да бъде прегледано от специалист възможно най-бързо. Но за спешни случаи при нас се определят кръвотечение от УНГ органите, чужди тела в дихателните пътища, травми на главата и УНГ органите и внезапната глухота”, обясни д-р Кирил Пеев от Клиниката по УНГ в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

По думите му, при оплакване, детето първо е трябвало да бъде заведено е неотложното звено при личния лекар, което работи и в почивен ден, където да се прецени дали случаят действително е спешен. „Тогава, ако колегата прецени, че състоянието е спешно, го изпраща при нас. Не сме отказали помощ на никого”, подчерта доктор Пеев.

#преглед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници