Пациенти над 18 години нямат достъп до лекарства срещу епилепсия, организация ще съди държавата

Пациенти над 18 години нямат достъп до лекарства срещу епилепсия, организация ще съди държавата

canva

A A+ A++ A

Медикаменти за лечение на епилепсия, одобрени от Европейската агенция за лекарства, да бъдат достъпни в България. За това настоява Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Позицията им беше изразена на пресконференция по повод Световния ден за борба с епилепсията.

Заради липсата на такава възможност от асоциацията ще заведат утре съдебно дело срещу държавата за дискриминация на основание възраст. Веска Събева каза, че пациентите, засегнати от епилепсия, които са под 18-годишна възраст, имат достъп до това лечение, но след навършване на пълнолетие се налага родителите да го купуват.


"Абсолютно недопустимо е да няма достъп до лекарства", каза евродепутатът Цветелина Пенкова, която присъства в Дневния център за деца и лица с епилепсия, където се отбелязва днешният Световен ден за борба с епилепсията. Пенкова се ангажира да предаде на Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните, писмо от пациентската организация. В него се посочва, че пълнолетните българи, страдащи от епилепсия, нямат достъп до терапия, разрешена в ЕС, и се налага сами да плащат някои от медикаментите.

В писмото се казва още, че рецептите, издадени в България, не са валидни в ЕС и в Европейското икономическо пространство. "Когато такива писма постъпват по официален начин – от група членове на европейския парламент, комисарите са длъжни да вземат становище и да върнат отговор", уточни Пенкова. "Ние ще използваме възможността да има активно действие от другата страна, а не просто предаване на писмото. Това, че идва от членове на Европейския парламент, задава задължение от страна на Европейската комисия да отговори на въпросите и да каже какви действия ще предприеме", каза още тя. "Това не означава, че отговорът ще бъде положителен, но ние сме длъжни да задействаме всички механизми, които имаме", добави Пенкова.

"Поставяме всички въпроси на асоциацията, а през следващия мандат се надявам в сферата на здравеопазването да има по-голям акцент върху общоевропейски политики, както вече подготвят сдруженията на кардиолозите - общоевропейски законодателни пакети, и не виждам пречки асоциациите, които се занимават с борба с епилепсията, също да започнат да подготвят законодателни пакети с конкретни искания – достъп до лекарства, социално подпомагане, центрове за грижа", каза още Пенкова.

#аптека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници