На тъмно или на светло: Как ще работи СОС след избора на председател

На тъмно или на светло: Как ще работи СОС след избора на председател

БНТ

A A+ A++ A

Никой няма мнозинство в Общинския съвет на София, което е един от основните проблеми на ситуацията, в която се намираме. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев.

„Последните три месеца бяха изгубени от страна на управляващите от ПП-ДБ-СС и кмета Васил Терзиев в лутане кое ще бъде това мнозинство. Дори не съм убеден, че искаха да има такова. Нямаше стъпки в тази посока. Ако няма мнозинство, това означава плаващи мнозинства, а те водят до проблеми”, каза Вучев. По думите му при стратегическите решения и тези, свързани с бюджета, се говори за политики, за които е нужно да има мнозинство.

Според Вучев в групата на ПП-ДБ-СС има разделение. „То е по отношение на това как трябва да функционира Общинският съвет. ПП и ДБ са по-склонни да работят с всички останали партии, но при "Спаси София" се наблюдава радикализация и това е част от причината СОС да се намира в подобна ситуация през последните три месеца. Нашата теза е, че трябва да има мнозинство, за да може да се работи качествено”, уточни той.

Според общинския съветник ПП-ДБ-СС Драгомир Иванов добрите решения са факт от гледна точка на това, че вече има избран председател. „Това ни отключва възможността да започнем да работим. След четвъртък има ясно изразено мнозинство, което бих могъл да квалифицирам като коалиция", каза Иванов. По думите му това са ГЕРБ и БСП, бившите съветници от „Възраждане”, ИТН и „Синя София”. „Те имат много устойчиво мнозинство и над 40 пъти гласуваха като един. Няма начин да се квалифицира едно толкова монолитно гласуване като нещо различно от коалиция или мнозинство. Нашата група е единна, няма разделение между нас”, каза още той.

Иван Пешев, общински съветник от БСП, коментира, че мнозинство в Общинския съвет няма. „Ние сме го заявили ясно. Твърда опозиция сме, каквато сме били през последните 18 години. Това ще се види ясно в следващите няколко седмици, когато се гледа бюджетът”, добави той.

Според Красимир Гълъбов, независим общински съветник, който доскоро беше от групата на „Възраждане”, решенията в нея са били взимани еднолично. „Пет минути преди заседание на Съвета ни се казва: "Костадин каза така, ние днес няма да влизаме на заседание”, обясни Гълъбов. По думите му тогава съветниците са настояли да вземат участие, а това са били и първите сблъсъци в групата.

Той добави, че не са взели страна в процеса на избор на председател на съвета, а е имало широка договореност между всички. „Подкрепихме кандидатурата, защото това беше единственият начин да заработи Общинският съвет, но не сме поемали никакви други ангажименти”, допълни Гълъбов.

#Столичен общински съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници