Признаци, че бойлерът се нуждае от спешно почистване

Признаци, че бойлерът се нуждае от спешно почистване

canva

A A+ A++ A

Експертите препоръчват източване и промиване на бойлера поне веднъж годишно, пише 7kefa.com. Честотата варира в зависимост от няколко фактора:

Бойлер, който се използва често, може да натрупа утайка по-бързо, което води до необходимостта от по-често източване. Колкото по-голям е резервоарът, толкова повече утайка се натрупва в него. Затова трябва да го миете по-често.

За тези, които живеят в райони с варовикова вода, е много важно да източват и промиват бойлера на всеки 4-6 месеца. Признаци, че бойлерът се нуждае от спешно почистване:

Има няколко знака, които сигнализират за необходимостта от спешно източване на водата от бойлера и почистването му.

-От чешмата идва ръждясала вода.

-Необичайни звуци (натрупването на утайка може да причини пукане, тътен или удари).

-Температурата на водата не е постоянна или не се загрява толкова много, колкото преди.

-Увеличаване на времето за нагряване на водата.

-Изтичане.

-Намаляване на водното налягане. Желателно е да правите проверка на бойлера си, когато имате възможност.

Инструкции за източване на вода от бойлер стъпка по стъпка

Преди да започнете с източване на водата от бойлера е нужно да разполагате с необходимите за това инструменти:

регулируем гаечен ключ;

гумен маркуч с подходящ диаметър;

прави и кръстати отвертки.

Когато имате под ръка всички необходими инструменти и принадлежности, е време да започнете с процедурата по източване на водата.

Спрете ел. захранването и водоподаването

Първата стъпка преди източване на водата е да се уверите, че бойлерът ви е изключен. Може да направите това директно от електрическото табло в дома си. В много домакинства има отделен ключ за изключване на бойлера до ключа за лампите на банята и тоалетната.

Също така трябва да спрете подаването на студена вода към резервоара, като завъртите крана в горната или долната част на резервоара, обратно на часовниковата стрелка. След като бойлерът е изключен, ще трябва да изчакате няколко часа водата да се охлади преди източване. За да ускорите процеса, може да отворите крана за гореща вода и да я оставите да изтече, след като изключите загряването, но преди да спрете водоподаването.

Свържете маркуча за източване към дренажния клапан

Направете това, за да осигурите път на водата към мястото, на което да се изтече. Това може да бъде канализационната тръба, ако бойлерът е в банята. По този начин няма да се разлее и една капка при източването на водата от резервоара, защото тя ще отиде директно в канала. Ако не в канала, може да насочите водата към кофа или друг голям съд.

Отворете дренажния клапан

С прикрепен маркуч отворете дренажния клапан. Този клапан обикновено има ръкохватка, която можете да използвате, но някои нямат и ще трябва да поставите отвертка с плоска глава в слота и да я завъртите обратно на часовниковата стрелка.

След като клапанът е отворен, водата ще започне да изтича в канализацията. Ако източвате бойлера с кофа, затоверете дренажния клапан, когато кофата се напълни, за да я изсипите. Повторете процеса толкова пъти, колкото е необходимо, за да изпразните резервоара.

За да ускорите източването на водата в резервоара, отворете всички кранове за топла вода във вашия дом. Като алтернатива може просто да отворите крана за гореща вода най-близо до бойлера.

Ако водата се източва прекалено бавно, това може да се дължи на слабото постъпване на въздух в резервоара. За да решите този проблем, отстранете захранващата тръба за студена вода към бойлера.

#бойлер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници