И фелдшерите са готови на протест

И фелдшерите са готови на протест
A A+ A++ A

Расте недоволството сред фелдшерите в страната заради бавенето на законопроект за самостоятелна съсловна организация.

"Това ни принуди да изявим една позиция пред институциите, с която настояваме за разглеждане на този законопроект за отделна съсловна организация на лекарските асистенти. Дали сме срок на политиците - като последен шанс да се справят с това нещо, до 19 февруари. След това ще се наложи да си говорим от улицата", заяви в интервю за БНР Александър Александров, председател на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

Ако не бъдат чути исканията, протестите вероятно ще протекат пред самите лечебни заведения, като от ден на ден те ще се увеличават с по един час - няма да работим, а ще излизаме пред сградите със съответните плакати, уточни той и предупреди, че ако се наложи, ще направят протест и пред Народното събрание.

"Трябва да бъдем чути не само от политиците, но и от обществеността. Проблемът е сериозен. Нашите професионалисти са поставени в ситуация на анонимност от години, а те биха могли да са толкова полезни за здравеопазването, особено в тази криза", коментира Александров.

Позицията за предстоящи протести е изпратена до президента, премиера, председателя на НС, здравния министър и председателя на Комисията по здравеопазване, подчерта още той.

"В последно време в България ситуацията постоянно е напрегната. Но ние сме принудени да искаме това, което ни се полага по закон, и това, което трябва да притежаваме. Професионална съсловна организация до този момент за фелдшерите и лекарските асистенти няма, въпреки че те работят на предния фронт на здравеопазването. Липсва необходимото представителство пред институциите. Също така липсват толкова неща и детайли от законодателството, които уреждат тази професия, че вече е нетърпимо, не може да се работи. Тези проблеми се натрупаха в годините и редицата им е доста дълга", обясни проблема Александров.

Той напомни, че в предизборна ситуация такова обещание беше поето. Политиците обещаха, че проблеми няма да има, каза специалистът и добави:

"След изборите, както добре си познаваме българските политици, нещата поутихнаха, скриха се, трудно се говори с тях, даже почти не се говори и нещата се задълбочават".

По думите му това е проблем не само за тях, но и за пациентите. При липса на съсловна организация, липсва и квалификация на самите професионалисти, липсва добра и навременна медицинска помощ, изброи Александров.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници