Премиерът: Имаме готовност с новия меморандум за земеделците, чакаме ги за преговори (ВИДЕО)

Премиерът: Имаме готовност с новия меморандум за земеделците, чакаме ги за преговори (ВИДЕО)

БНТ

A A+ A++ A

Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Това заяви Николай Денков пред журналисти.

Премиерът Николай Денков и земеделският министър Кирил Вътев направиха изявление за медиите заради протестите на земеделски производители.

"Очакваме ги, за да продължим разговора и да финализираме споразумението. Целта е ясна - максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г.", каза Денков.

По думите му всеки ден, който преминава в протести, вместо в преговори и подготовка на споразумението, ги забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ, могат да я получат.

"Неизбежно забавяне ще има и докато получим нотификация от ЕК за новите мерки, които предлагаме", уточни премиерът.

Това, което предлага правителството в меморандума:

По отношение на законодателните промени, които сектора очаква, имат пълната подкрепа на правителството.

"Исканията са им справедливи, имаме единомислие и вече се подготвят 7 законопроекта, които са в много напреднал стадий на подготовка. 5 от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане", увери Денков.

Второ - правителството ще преговаря с ЕК, заедно със земеделците по исканията за облекчаване на новите екологични изисквания, като вече част от тях се променят на европейско ниво.

Подкрепяме ги срещу опитите за пълно освобождаване на слънчогледово семе за България, стана ясно от думите на премиера.

Ще се запазят режимите, които са договорени в предишното споразумение.

"По отношение на загубите за 2023 г., които са ни необходими, за да разпределим парите правилно, без да подпомагаме печеливши бизнеси, правителството има ново опростено решение", съобщи Денков.

По думите му са готови да приложат опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да се ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителни субсидии възможно най-скоро.

"Ако се договорим за такъв вариант за доказване на преки разходи, оперативната дейност ще включва труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след получаване на нотификация от ЕК", уточни академикът.

Накрая премиерът призова представители на сектора да дойдат утре за нов диалог и да подпишат меморандума.

По отношение на исканата оставка на земеделския министър Кирил Вътев, той заяви, че няма промяна в неговия отговор.

"За мен това не е проблем, ако хората, които вземат това решение, решат да ме оставят, ще остана. Ако не, си тръгвам", категоричен бе той.


#Николай Денков #земеделци #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници