В схемата с изнудвания на Нотариуса били въвлечени съдии, прокурори, медии, политици

В схемата с изнудвания на Нотариуса били въвлечени съдии, прокурори, медии, политици

Пловдив 24

A A+ A++ A

Нищят кои съдии и прокурори са участвали в схемите на Мартин Божанов-Нотариуса. Разглеждат записи от камери до "кантората" на убития схемаджия и проверяват кои съдии, прокурори и влиятелни хора са го посещавали. Това разказаха източници в полицията.

Спряганото за специално място, частен клуб на Нотариуса за срещи с хора, с които е осъществявал схемите си, е в непосредствена близост до сградата на несъществуващия вече Специализиран наказателен съд. В офиса на Божанов достъпът е бил ограничен, а за самото място се твърди, че представлява частен клуб за магистрати. Там според разследващите са се случвали всички схеми и планирането за тях. Именно в този клуб на магистратите са давани подкупи и са вземани поръчки за решаването на определени дела, чрез подкупването на висши магистрати.

Записи от камери са изключително важни, за да се разбере кои магистрати са били замесени. След което ще бъдат разгледани делата, в които са участвали дадените съдии и прокурори, и ще се преценява дали в тях има нещо гнило.

В момента телефоните на Нотариуса са иззети, Божанов е разполагал не с едно, а с няколко устройства. Данни от телефоните сочат, че контактите на Нотариуса стигат до най-високото ниво в съдебната система и не само, твърди още източникът. Това, бе загатнато и от министъра на правосъдието Атанас Славов.

"По данните, с които разполагам към момента, става дума за много добра организирана мрежа, в която има прокурори, съдии, медии, политици. Този човек си позволи открито да заплашва съдия, което показва, че връзките му стигат до много високо ниво", заяви министърът на правосъдието Атанас Славов пред Нова тв вчера.

Припомняме, че сигналът за убийството на Нотариуса е подаден от жена му Гергана около 50-55 минути по-късно. Причината била, че той излязъл да пазарува, но се забавил дълго. Съпругата започнала да му звъни, но той не вдигал. Тя слязла на паркинга и видяла първо, че автомобилът му е там, а до него било и тялото на мъжа й.

Тогава жената се обадила на тел. 112. По време на брифинг на СДВР и прокуратурата стана ясно още, че се вижда на видеокамера как Нотариуса е прострелян и пада, но не и извършителят.

По оперативни данни изстрелът е направен извън комплекса от страната на реката, през ограда. Куршумът е калибър 9х19 мм, който е най-често срещаният патрон у нас. Това прави още по-трудно откриването на точното оръжие, с което е убит Нотариуса. Някои смятат че може да е ликвидиран с "Макаров", тъй като е изключително надежден пистолет и често бандитите са запасани именно с такъв.

В момента има две версии за разстрела на Нотариуса. Едната е, че зад покушението стои конфликт от миналото му. Според друга версия в дъното на поръчковото убийство са лобистки интереси в Темида. Разследващите предполагат, че част от организаторите на покушението може отдавна да са извън България, както и прекият извършител.

Държавата спи. Или го покровителства

През годините оплакванията срещу Нотариуса не са едно и две. Делата срещу него също са няколко, но като цяло повечето разследвания срещу Божанов са прекратявани в самото начало с най-различни мотиви.

През 2020 г. е постановен отказ да бъде образувано разследване по анонимен сигнал срещу Божанов за имотни измами с апартаменти. Сигналът първоначално е подаден към спецпрокуратурата, която го е изпратила по компетентност на Софийската районна прокуратура. Там е решено, че е изтекла давността за наказателно преследване и затова прокурорът е преценил дело да няма.

През 2016 година срещу Нотариуса е подадена жалба от конкретен човек за закана за убийство. Тази преписка също се оказва прекратена от районната прокуратура с мотива, че убийство не е извършено, а заканата в този й вид не е престъпление. Това пише в мотивите на магистратите от Софийския районен съд.

Същият човек подава сигнал срещу Божанов и през 2017 г., но отново е отказано да бъде започнато разследване. От справката, направена от вестник "Сега", се вижда още, че жалба срещу Божанов е подавала и бившата му съпруга. Но и в този случай Софийската районна прокуратура отказва образуване на разследване. Все пак Божанов е осъден по някой от всички случаи, в които е замесен, защото фигурира като такъв в прокурорската справка, като през 2021 г. е оставена без уважение като недопустима молбата му да получи съдебна реабилитация.

През 1998 г. Божанов е обвиняем за кражба заедно с още един човек. Делото стига до съда. Нотариуса е оправдан на първа инстанция през 2006 г. Показно убитият фигурира и като обвиняем по дело за измама и за ползване на неистински документи. Срещу него има и съдебно производство за унищожаване на документи и цели дела, тоест за укриване, унищожаване на улики. По неофициална информация става дума за откраднатото от Върховния касационен съд дело срещу нотариус с отнети права, забъркан в куп имотни скандали, чиито ученик се смята, че е бил Божанов.

През 2021 г. Нотариуса е пуснал молба до съда да бъде реабилитиран и да му се изчисти криминалното минало. Темида е била категорична, че няма основания да разреши Божанов да бъде реабилитиран. Това бе потвърдено от източници на "България Днес" в прокуратурата. Цялото това бездействие подсказва за чадър на най-високо политическо ниво над Нотариуса.

Антикорупционен фонд

Парламентът да създаде временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около дейността на групата на Мартин Божанов-Нотариуса. Такова искане под формата на отворено писмо изпрати фондацията "Антикорупционен фонд" (АФК) до председателите на всички групи в Народното събрание.

"През последните няколко дни бяха изнесени поредни данни и факти за организирани групи за влияние в правосъдието, свързани с дейността на Мартин Божанов. От изнесеното става очевидно, че съмненията за чадър над дейността му от страна на институции са повече от основателни и имат нужда от цялостно и детайлно изясняване", мотивират се разследващите журналисти от фонда, които от години са разкривали информация за незаконната дейност на Божанов, която институциите са замитали под килима.

#Мартин Божанов - Нотариуса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници