Рибари, хотелиери, ресторантьори единодушни: Без перки в морето, иначе бизнесът загива

Рибари, хотелиери, ресторантьори единодушни: Без перки в морето, иначе бизнесът загива

24 часа

A A+ A++ A

Еколози, хотелиери, рибари, ресторантьори всички единодушни - без перки в морето, иначе българският бизнес ще замре.

Това становище изразиха те по време на кръглата маса в парламента на тема: "Енергията от възобновяеми източници в морските пространства" модерирана от депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев

В дискусията се включиха представители на законодателната и изпълнителната власт, както и на неправителствени организации.

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства беше приет на първо четене преди около две седмици с гласовете на 112 депутата. Предложението е внесено от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН

Законът урежда обществени отношения, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат проучвания за проверка на възможността за изграждането на въпросните централи, включително и за тяхното премахване.

"Още през 1998 година има поръчано проучване за перки, чиито изводи са първо, че се променя посоката на вятъра, климата, изменят се растенията, които растат и се появяват нови, изчезват насекоми, появяват се други и съм много изненадан, че в лицето на парламента виждаме хора, които трябва да вземат решения полезни за народа, а изобщо не са опират на науката", възмутен хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

По думите му вятърните перки няма как да бъдат инсталирани навътре, защото Черно море е дълбоко.

"Обричате бранша на гибел. Затова ли ще строим перки? Само и само да сме в угода на чуждия бизнес, на чуждите инвеститори. Тук става въпрос за лобистки интереси", емоционален бе Карагеоргиев.

#бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници