Връща ли се полигонът? Министър с важна новина за шофьорите

Връща ли се полигонът? Министър с важна новина за шофьорите

БТА

A A+ A++ A

Каузи като медицинския хеликоптер трябва да обединяват, а не да разделят обществото. Това заяви транспортният министър Георги Гвоздейков в интервю за бТВ.

„Как никой не видя, че България най-накрая направи стъпки за спасяването на човешки животи? Как никой не видя, че ние започваме вече с упорити и силни крачки да вървим към Европа и да изравняваме стандарта с тях? Как никой не видя, че България закупува осем хеликоптера, за да изгради системата за спешна помощ?“, попита той. И заяви: „Ние притежаваме най-модерната техника, която притежава авиацията в момента“

Транспортният министър коментира, че всеки един хеликоптер може да има лебедка, но не е било необходимо. А за да я използваш, трябва да има одобрени процедури.

"Три от общо осемте поръчани хеликоптера ще имат такова оборудване. При лошо време с едно натискане на копчето той може да кацне сам", заяви Гвоздейков.

"Към момента вече има шест лиценцизирани болнични летища. Повечето от тях са в София. Процедурите се движат, екипът е на подготвен, пилотите са на лице", посочи още той.

Модернизирането на железниците

"Модернизираме железниците с вагони, които са в изключително добро техническо състояние. В техниката няма "втора употреба", има "добро ниво на поддръжка", обясни министърът за използваните вагони, които ще получим от Германия.

"Имаше как да купим нови вагони, но трябваше да чакаме три-четири години. Модернизацията на вагоните, които ще получим, е правена през 2014 г. Отговарят на всички европейски стандарти - отворено пространство, без купета, вагон-ресторант, място за инвалиди, място за велосипеди, модерни тоалетни, място за зареждане на телефони и лаптоми, климатизация. Това ще оправдае очакването на хората. Инвестицията е в размер до 70 вагона. Това е специално направена за нас оферта, ще кажем стойността ѝ, когато приключат процедурите по нея. Сделката е изключително изгодна. Вагоните ще могат да развиват до 200 км/час, но ние нямаме тази инфраструкура", обясни Георги Гвоздейков.

Полигоните

Гвоздейков коментира и идеята полигоните да станат задължителна част от кормуването, като припомни, че това е законодателно решение, но изрази мнение, че би било добре да се изградят дори и да нямат задължителен характер. Идеята е да има съоръжения, на които бъдещите шофьори да се учат на безопасно шофиране.

Пленените моряци

Транспортният министър разкри, че пленените български моряци са напът да се върнат у дома. Хората от борда на "Галакси лийдър" са вече настанени в хотел и скоро ще се приберат в България.

Протестът на фермерите

„Искането на земеделците е за подпомагане с финансова помощ от държавата, но всяко едно такова действия трябва да има рамки, и то законосъобразно. Води се диалог и мисля, че има решение, което е предложено на бранша. Въпрос на време е днес дали то ще бъде прието от браншна, и дали ще има съгласие за вид подпомагане към този бранш“, коментира още Георги Гвоздейков.

„Имаме готовност мобилните екипи да излязат на терен и да си свършат работата“, посочи той.

#полигон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници