Празнуваме Зимния Симеоновден, вижте какви са поверията

Празнуваме Зимния Симеоновден, вижте какви са поверията
A A+ A++ A

На 3 февруари църквата почита Св. Симеон Богоприимец, днес е зимният Симеоновден. Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар Птоломей ІІ Филаделф назначил.

Според протоевангелието на Йаков Симеон станал свещеник в Йерусалимския храм след убийството в него на Захарий, баща на Йоан Кръстител.

След три дни жреците започнали да се съветват кого да поставят вместо него и жребият се паднал на Симеон. Това му е било открито от Светия Дух, че той няма да умре, докато не види Христа живия.

Според народните поверия освен зимен Симеоновден днес се празнува и зимната Богородица.

Според традицията днес не се дава назаем нищо и не се изнася нищо от къщата, за да не “избяга берекетът от дома”.

Почитат се бременните жени, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще дойде в къщата, се гадае какъв добитък ще се роди – мъжки или женски.

Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината.

Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет.

3 февруари е третият вълчи празник, не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата.


#Симеоновден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници