Механизмите за натиск над съдии: Eто как Мартин Божанов - Нотариуса е изнудвал магистрати

Механизмите за натиск над съдии: Eто как Мартин Божанов - Нотариуса е изнудвал магистрати

Pixabay

A A+ A++ A

Групата около убития Мартин Божанов - Нотариуса е оказвала натиск върху двама съдии. Става въпрос за Владислава Цариградска от Окръжния съд в Плевен и съдията от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров. Двамата магистрати са сезирали ВСС през февруари 2020 г. и са се явили на изслушване пред Съдийската колегия, за да разкажат за натиска, на който са били подложени.

Вижте целия стенографски текст на заседанието на ВСС ТУК.

Атаката срещу съдия Владислава Цариградска започва през 2019 година с медийни публикации. Пред съдийската колегия тя е разказала, че е получила предупреждение да си направи отвод по дело за имотен спор, разказва БНТ.

Владислава Цариградска: "Получих това предупреждение, че ако се отведа от делото, публикацията ще бъде свалена, включително можело и някакви пари да ми се платят. Ако това не се случи обаче, е само началото и няма да мога да работя, но не само като съдия, няма да мога да работя каквото и да било."

Натискът станал още по-осезаем след отказа ѝ да си даде отвод. Публикации са били хвърляни дори пред сградата на съда. Заради заплахите съдията е била поставена 6 месеца под охрана.

Владислава Цариградска: "Цитираха ме в публикации, включително се каза: „Хайде да не изнасям неща от личния Ви живот, че не е много хигиенично". В зала водеха човек - един с тъмни очила; друг, когото познавам, не съм виждала близо 10 години, всички са от София, това се случва в Луковит."

Пред Висшия съдебен съвет е бил изслушан и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд. Пред магистратите той твърди, че също е бил притискан от същата груха лица и срещу него на 20 април 2017 г. е подадена жалба в ГДБОП за искане на подкуп чрез вещо лице.

Цветко Лазаров: "В продължение на три години аз нямам отговор прекратено ли е това производство. Разпитван съм не само аз, целият състав беше призован да се яви в ГДБОП, отделно от това съм разпитван и в СДВР, тъй като те се държаха скандално в залата, дойдоха полицаи от СДВР, така че на практика се водят две паралелни разследвания за едно и също нещо."

От разказа на двамата магистрати е станало ясно, че хората около Божанов са демонстрирали чувство на безнаказаност.

Даниела Марчева - член на ВСС: "Срещу съдиите са отправени много дръзки, арогантни и невъзмутими заплахи, въпреки че заседанията са публични."

Според Даниела Марчева, от съдийската колегия на ВСС, по време на изслушването са били изнесени очевидни данни за извършени престъпления спрямо съдиите, освен това двата казуса нанесли тежък удар върху авторитета на съда:

"Мартин Божанов се е опитал да дискредитира висши представители на съда. Като например е изтъквал познанства с председателя тогава на ВКС Лозан Панов, с други лица заемащи високи постове в съдебната система. - Каква е крайната цел на тези хора? Отвод и нов съдебен състав. На мен ми се струва, че целта е точно такава. Когато на тях поведението на съдията им се вижда достатъчно независимо, започват да упражняват натиск като се опитват чрез отводи и други средства да отведат съдията от разглеждането на делото."

Двата случая стигат до МВР и прокуратурата.

Даниела Марчева - член на ВСС: Това, което успяхме да направим е да изпратим искане за проверка до МВР, до главния прокурор. Как приключиха тези проверки? За съжаление информацията, която се върна е в единия случай, че е прекратена проверката, в другия случай нямаше никакви данни. На мен ми се струва, че тези случаи не са често явления. Това, което е постъпвало в съдийската колегия са тези два случая и още един на съдия от СГС."

От съдийската колегия заявиха, че към онзи момент опитите да се инициират законодателни промени в защита на съдиите са били неуспешни.


#Мартин Божанов - Нотариуса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници