Психотерапевти: На заловените с алкохол зад волана не само да се отнема колата, а да бъдат принудени да се лекуват

Психотерапевти: На заловените с алкохол зад волана не само да се отнема колата, а да бъдат принудени да се лекуват

canva

A A+ A++ A

На хора, заловени пили, особено в рецидив, трябва да им се отнема книжката за 5 години или завинаги. Трябва да се изгради пробационен режим за тези хора и те да бъдат принудени чрез присъда да се лекуват. Не по желание - чрез принуда. Това заяви психотерапевтът Желяз Турлаков пред Фокус".

Той коментира темата за шофирането след употреба на алкохол заедно с Цвети Капитанова и Симеон Парлапанов, клиничен психолог. Турлаков и Парлапанов са основатели на "Кошер“ – център за рехабилитация и лечение на зависимости.

“Водачите често не осъзнават, че алкохолът зад волана е проблем. Имаме много голям толеранс към него, за съжаление", заяви Парлапанов.

Турлаков каза, че алкохолизмът според американския класификатор се определя като пиене на три питиета на ден в няколко последователни дни от по 50 гр всяко.

“При нас пиенето е традиция. Наблюденията ни като хора, които лекуват това заболяване, са свързани с полизависимости - съчетание на алкохол с други вещества. Гарнираме зависимостта с обилно пиене", посочи терапевтът.

Парлапанов допълни,че 170 млн души по света страдат от алкохолна зависимост.

“Средната възраст като отправна точка е 26 г. Има дълготрайно и късно развиване на симптомите - ако средно започнем да употребяваме от 16-годишни,сме зависими преди 26-тата си година. В САЩ 50% от престъпленията ,свързани с насилие и смърт, са свързани с алкохол. Става дума както за насилниците, така и за жертвите. Алкохолът е седмият фактор за причиняване на смърт в световен мащаб", каза още експертът.

Турлаков допълни, че при домашното насилие алкохолът присъства в 8 от 10 случая. “СЗО приема алкохолната болест като такава. Юнг е казал, че с методи на медицината човекът се стабилизира само телесно - оттам е необходима терапия", категоричен е той.

Според Парлапанов, ако сме критични към нашите навици, можем да установим сами дали сме в риск от зависимост. Ако пием всекидневно и това влияе на нашата работа, на качеството ни на живот, можем сами да се “хванем" и да потърсим лечение.

Желяз Турлаков подчерта, че освен отнемането на книжката на пиян водач, трябва той да се подложи задължително на лечение. В САЩ става точно това - 3 г. посещаваш “Анонимни алкохолици".

Парлапанов казва, че понякога семейството отхвърля алкохолика, ако той нарушава семейната динамика и вреди. Това може да доведе до пробуждане у него. Друг вариант за осъзнаване е катарзис - преживяване на трагичен случай, смърт, заболяване. Лошото е, че в дългосрочната употреба занижаваме способността си да виждаме връзка между действията ни и последствията. Тук идва ролята на психотерапията.

Турлаков заяви, че е важно в семейна среда да се покаже, че например майката няма да толерира алкохолния проблем на детето си. Трябва да бъдем строги, трябва да поеме зависимият своята отговорност за лечението си. “Съществува инстинкт за промяна на психологическото поведение - да бъдеш подвластен на влияние, което те откъсва от реалността", каза терапевтът, като подчерта, че е нужно да се борим с него.

“Имам в практиката си човек, който блъсна дете - собствения си син, пиян зад волана. Този пациент не пие вече над 10 г., детето, Слава Богу, оцеля. Представете си да живеете с човек, който години наред има този проблем. Ако се опитваш да помагаш, те обещават промяна, но винаги има хиляди причини да не я осъществят. Всички говорят едни и същи неща", поясни Турлаков.

#алкохол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници