Важно: Вижте как да издадете карта за безплатно пътуване на детето си

Важно: Вижте как да издадете карта за безплатно пътуване на детето си

БТА

A A+ A++ A

Близо 85 хиляди деца в София на възраст между 7 и 14 години могат да пътуват безплатно в градския транспорт от днес.

Това съобщи директорът на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в Центъра за градска мобилност Пламен Църноречки, който присъства на демонстрация за зареждане на безплатни карти на деца до 14-годишна възраст в столицата.
Директорът посочи, че при зареждане на картата за пътуване, родителят трябва да представи акт за раждане на детето, който може да бъде и от мобилния телефон, снимка на детето, както и документ, с който да удостовери, че то има постоянен адрес в София – лична карта или с удостоверение. "Детето не е нужно да присъства, но е важно да кажем, че и дете не може само да издаде картата без родител", поясни Църноречки.

Зареждането на картата, заедно с попълване на заявление, отнема между три-четири минути, обясниха от Центъра за градска мобилност.

Ако картата на детето вече е заредена, тоест е платено за нея, се връщат парите за останалия период от време, в който не е използвана картата. Директорът даде и пример, че ако детето има заредена карта от първи декември и е използвало своята карта два месеца, за останалия период от 10 месеца ще бъдат върнати парите и ще му бъде преиздадена нова карта, на която пише „карта за дете от 7 до 14 годишна възраст“, която е безплатна.

Ако детето днес си издаде безплатна карта, но навърши 14 години на 1 април, то ще използва тази карта два месеца, а за останалото време ще трябва да си закупи карта на цена от 20 лева.

От Центъра за градска мобилност обясниха, че са се постарали в първия ден да осигурят допълнително служители, които да помагат на родителите при попълване на документите в по-натоварените бюра в София. Т

Децата до 7 години, както и досега, ще пътуват безплатно. Те със себе си трябва да носят хартиен образец, който трябва да покажат при проверка, а за да използват и метро, им издаваме и допълнително електронна карта, за да могат да минават през бариерите, обясни още той.

Учениците над 14 годишна възраст и студентите ще пътуват на старите цени - 20 лева месечна карта и 200 лева годишна, каза Църноречки. Той допълни, че от Центъра за градска мобилност работят по въпроса скоро време да не се налага да се използват пластики, а валидирането да може да става електронно или чрез мобилните телефони.

#градски транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници