Изритан заради фаталната гонка в Стара Загора полицай стана зам.-кмет

Изритан заради фаталната гонка в Стара Загора полицай стана зам.-кмет
A A+ A++ A

Илиян Илиев е новият зам.-кмет в Община Мъглиж, като ще ръководи ресор "Обществен ред, сигурност, инвестиционна политика и устройство на територията". Това съобщава във "Фейсбук" самата общинска администрация.

Илиев е един от двамата полицейски началници, които бяха освободени от вътрешния министър Калин Стоянов заради смъртоносната гонка в Стара Загора в края на 2023 г., която доведе до смъртта на 58-годишния Пламен Пенев.

Почти седмица след фаталния инцидент МВР и най-вече ОДМВР-Стара Загора отричаха да имат каквато и да е вина по случая. Аутопсията обаче показа, че преследваният Пенев е бил задушен от полицаите при изваждането от автомобила и задържането, припомни в. "Сега".

Илиян Илиев бе началник на "Охранителна полиция" в Стара Загора, а другият освободен бе зам.-директорът на полицията в града Пламен Петков.

Вътрешният министър Калин Стоянов най-после поиска оставките на полицейски шефове в Стара Загора.

Община Мъглиж разказва в своето съобщение визитката на пловдичанина Илиев, който е завършил е Академията на МВР в София и магистратура „Криминология и социална превенция“ в Техническия университет във Варна. Изтъква и през какви ръководни длъжности в полицейската система е преминал, но не споменава и дума затова, че е бил освободен от системата на МВР.

Мотивът за назначението на Илиев е следният: "Сериозните предизвикателства пред общинското ръководство налагат оптимизиране на кадровата политика и назначаване на хора с опит и експертиза. Случаят с новия заместник-кмет е точно такъв".

АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ

Назначението на Илиев за зам.-кмет на Мъглиж удивително напомня случая от октомври 2021 г. Тогава столичният кмет Йорданка Фандъкова назначи бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат.

Името на Иванов нашумя заради насилието над протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. Полицейският шеф бе освободен от поста главен секретар на МВР през май 2021-ва от първото служебно правителство на Румен Радев, именно заради полицейското насилие, а Фандъкова го "приюти" в столичната община.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е назначила бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат, съобщи общинският съветник от опозицията Симеон Ставрев.

#Мъглиж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници