Взривовете в оръжейни складове, за които бяха обвинени руснаци (ХРОНОЛОГИЯ)

Взривовете в оръжейни складове, за които бяха обвинени руснаци (ХРОНОЛОГИЯ)

NOVA

A A+ A++ A

Софийската градска прокуратура ръководи разследване за четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси у нас. Установено е, че по това време България е посещавана от шестима руснаци, използвали фалшиви самоличности. Те били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

Смята се, че при всеки от взривовете първо е възникнал пожар, който е довел до евакуация на хората, за да не се стигне до жертви при дистанционното взривяване на боеприпасите.

Снимка: НОВА

Хронологията на взривовете

На 12 ноември 2011 г. взрив унищожи над 3000 снаряда в склад, собственост на търговското дружество „Емко“ на Емилиян Гебрев. Той се намира до габровското село Ловнидол. Разследващите откриват руско взривно устройство на 150 м от сградата.

Вторият случай е от 21 март 2015 г. Над 2000 неуправляеми реактивни снаряда и противотанкови гранати са унищожени при пожар и последвал взрив от дистанция в складове на ВМЗ „Сопот” край село Иганово. Част от продукцията отново била собственост на търговското дружество „Емко”. Прокуратурата споменава за руска следа 6 години след случилото се, а веществените доказателства по делото са унищожени при пожар. Той пламва на 31 май 2015 година в сградата на бившия институт по специална техника в София – и е случай номер три. Експертиза установява, че пожарът не е в резултат на самозапалване.

Взрив номер четири ни връща до датата 11 март 2020 година. Тогава е взривен склад за детонатори и възпламенители към завод „Арсенал” в Мъглиж. Експлозията отново е предшествана от пожар и евакуация на работещите, двама от които са настанени в болница.


#взривове #оръжейни складове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници