Петър Янков: Очаква ни снежен уикенд

Петър Янков: Очаква ни снежен уикенд

canva

A A+ A++ A

"Вятърът се усилва, времето е динамично, температурите се повишават вследствие на вятъра. Облачни системи преминават бързо през България. Днес ще преминат две облачни системи - разкъсване на облаците през деня, ще има усилване на вятъра в София, следобед пулсовете ще достигат до 13-14 метра в секунда, това са около 60 км/ч. Този силен вятър няма да бъде постоянен, но ще има такива пулсове. С отслабването на вятъра, през нощта в Софийско поле може да превали дъжд и сняг, като температурите ще са по-ниски." Това каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

В петък ни очаква разкъсана облачност, а вятърът ще се задържи от северозапад.

"Повече облаци ще има в източните райони. В петък следобед и вечерта започва увеличение на облачността с по-сериозни валежи, в събота се очакват валежи от дъжд и сняг, още сутринта в Западна България ще превалява сняг. По-интензивните валежи ще бъдат в северната половина от страната. Снежната покривка в края на съботния ден ще достига някъде около 3-4 см, а в Южна България почти няма да има снежна покривка - максимум 1 см", допълни Янков.

Той подчерта, че в понеделник ще продължава да превалява сняг.

"Мъглите и ниските облаци ще бъдат често явление в северните и източните части от страната, но главно в планинските райони ще превалява сняг. Във вторник и сряда ще бъдем във властта на мъглите и ниските температури, минималните температурите ще са от -7 до -3, а максималните ще се движат от 4 до 8 градуса", каза още Янков.

Той успокои, че след това ни очаква и затопляне.

"Ще посрещнем началото на февруари с топло време - ниски облаци по Черноморието и слънце в планините. Следващата събота и неделя ни очакват температури между 10 и 15 градуса. Всички, които ще пътуват този уикенд и следващия, трябва да внимават с намалената видимост", добави синоптикът.

А между 4-5 февруари започва промяна на времето, тя ще е с рязко понижение на температурите и превалявания от сняг, главно в Северна България. Застудяването ще е между 5 и 8 февруари.

#сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници