Криминалисти: Незабавно да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжие

Криминалисти: Незабавно да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжие
A A+ A++ A

Незабавно да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжие. За това призоваха криминалисти и инструктори по стрелба преди поправките в закона за притежаване на огнестрелно оръжие да влята на второ четене в парламента. Те предвиждат да се запази сегашният режим, при който решаващото заключение не е на психиатрите, а на служителите в МВР, но да отпадне изискването на всеки 5 години да се подновява разрешителното. Увеличава се и броят на притежаваните боеприпаси, които в момента са 50 патрона. Близо 35 хиляди души у нас законно притежават ловно оръжие или за самоотбрана.

"Общо 230 патрона трябва да бъдат изстреляни от желаещия да получи документ, с който да кандидатства за разрешително за оръжие пред МВР, в рамките на практичния изпит, а преди това той преминава и теоретичен".

След това служител на КОС в МВР преценява дали кандидатът има основателна причина за притежание на оръжие, а шефът на полицейското районното управление решава дали да даде разрешение. Според криминалисти и инструктори така няма обективна оценка.

"Никъде в закона не е описано какво е "основателна причина". Тази "основателна причина" натоварва с отговорности самите шефове на районни, които няма как да знаят дали някой има основателна причина, няма ли и преценката е много субективна и трудна, което съм съгласен , че при някои недобросъвестни шефове на районни може да доведе до корупция и до спекулиране със закона", каза Делян Цветанов- управител на стрелкови клуб.

"Всеки един притежател на законно огнестрелно оръжие в България е поставен в условията на един шантаж. И той не е наясно дали ще му подновят разрешителното, защото преценката на това дали има необходимост или не се прави от административен орган, който въобще не следва да я прави тази преценка", категоричен е Иван Савов- криминалист, председател на Българската оръжейна асоциация.

И предлагат да се върне психологическото изследване.

"Единствения обективен фактор, за оценка на кандидата относно неговата пригодност. И това трябва да се прави периодично. Да кажем на всеки 5 години", уточни Иван Савов- криминалист, председател на Българска оръжейна асоциация.

А издаваният в момента документ за психическа пригодност се е превърнал в чиста формалност, твърдят инструктори.

"Психиатрите не са вързани както системи. Някой може да се води на отчет в една психиатрия, пък да отида да си извади документи от друга, че не се води на отчет, което създава още дени проблем във връзка с психическата пригодност", каза Делян Цветанов- управител на стрелкови клуб.

В поправките на закона отново не е помислено и за друг проблем - криминалната проявеност.

"Само това,че лицето не е следствено към този момент и се води с чисто криминално минало към този момент не означава, че той не е проблемен за полицията и те не го припознават като такъв", каза Делян Цветанов- управител на стрелкови клуб.

Според готвените промени, разрешените за притежание патрони ще се увеличат.

"Би трябвало да има поне 50 на месец, а не на година. Защото качествата по отношение на стрелбата изключително бързо се губят", уточни Делян Цветанов- управител на стрелкови клуб.

От МВР отказаха коментар, с аргумента, че новите законови промени все още не са гласувани в парламента.

#пистолет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници