Протест: В памет на един баща - убит, борейки се да бъде с детето си

Протест: В памет на един баща - убит, борейки се да бъде с детето си

прес

A A+ A++ A

На 26-ти януари - точно един месец след протеста под мотото – “Не” на родителското отчуждение и “Да” на споделеното родителство“, Фондация „За споделено родителство“ отново излиза в подкрепа на протест, този път в памет на един баща - убит, борейки се да бъде с детето си!

Провеждането на гражданския протест е провокирано от смъртта на Пейо Пеев, който беше брутално убит на 21 януари 2024 г., в резултат на споровете между него и съпругата му за попечителство над детето.

Този трагичен случай провокира Фондация „За споделено родителство“ отново да отправи призив към обществото за подкрепа в борбата към промяна в закона. По темата основателя на Фондацията – Слави Несторов споделя: „Случилото се с този баща е една трагедия и доказва, че промяна трябва да настъпи! Споделеното родителство е най-добрият начин да се запазят добрите отношенията между разделената родителска двойка и да се съхрани емоционалната връзка с детето и от двамата родителя.“

Протестът, който Фондацията ще подкрепи, е планиран да се проведе на 26-ти януари от 18:00ч. на площад „Независимост“, при стъклените куполи на Ларгото. Той ще стартира с откриваща реч от страна на Слави Несторов и адвокат Пламен Борисов - адвокат по делото. Действията ще продължат с присъединяване на друг протест в защита на същата инициатива, идващ от Министерството на Правосъдието, и отворен микрофон за граждани, желаещи да заявят позицията си. Фокусът ще бъде поставен отново върху нуждата от промени в законодателството, които да защитават правата на всички родители, независимо от пола им. Той ще бъде ръководен под мотото – “В памет на един баща!“, привличайки вниманието върху необходимостта от прокарването на реформата за споделено родителство и равните права на родителите.

"Убийството на Пейо Пеев е трагедия за всички нас и утре следващия може да бъде един от нас!", заяви Слави Несторов в свое изявление. "Това е още едно доказателство, че съществуващата система за решаване на спорове за попечителство е несправедлива и дискриминативна. Тя поставя единия родител в позиция на предимство пред другия, което може да доведе до трагични последствия."

Фондация "За споделено родителство" настоява за промяна на законодателството, така че да се гарантира равноправното участие на двамата родители в живота на децата им. Според Фондацията това може да стане единствено чрез въвеждане на оборима презумпция в Семейния кодекс с минимален гарантиран период за времето, прекарано с всеки родител, без да може съдът да определя време под тази минимална граница, изискване за равнопоставена конституционна защита на бащинството, аналогична на тази за майчинството и предложения за борба с родителското отчуждение като форма на домашно насилие.

Това не е първият протест, в който се включва фондация „За споделено родителство“. На 26.12.2023 г., се състоя протест от Фондацията, под мотото „НЕ на родителското отчуждение и ДА на споделеното родителство“. Над 500 граждани взеха участие в протестното действие и споделиха своите истории.

За Фондацията приемането на презумпцията за споделеното родителство би означавало затвърждаване на възможността децата да бъдат възпитавани и от двамата родители, предотвратявайки случването на такива трагедии, като тази с Пейо Пеев.

Протестът на 26 януари, от 18:00 ч. на площад „Независимост“ при стъклените куполи на Ларгото, ще даде възможност на всеки да изрази своята подкрепа към инициативата за споделено родителство и се обяви “В памет на един баща!”.


#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници